Ny robot opererar med fem armar

Operationsrobot stor succé på sjukhus – opererar i direktsändning på läkarstämman

Foto: Roger Lundholm, Lunds universitetssjukhus
Holger in action Roboten Holger kan operera med fem armar i stället för läkarens två. Bilden är från en operation vid Lunds universitetssjukhus.
HÄLSA

GÖTEBORG

Fem armar i stället för läkarens två – så funkar den nya operationsroboten.

Vid spakarna sitter två erfarna kirurger.

Roboten kan också sända live-bilder via internet – och Sverige är bland de bästa i världen på den nya tekniken.

Det bygger på titthålskirurgi men är säkrare.

Roboten hänger som en stor bläckfisk över patienten, med upp till fem armar igång samtidigt.

Den går in med 5-8 millimeter breda instrument genom centimeterstora snitt i huden, darrar aldrig på handen och flyttar kniven med mycket små marginaler.

Dessutom är instrumentdelen ledad i spetsen och extremt rörlig, i princip även runt hörn.

Flest i Europa

Med millimeterprecision utförs mycket komplicerade ingrepp som annars inte vore möjliga utan mycket stor risk.

– Ofta handlar det om svåra canceroperationer. Ofta på ställen där en millimeter fel med kniven innebär mycket stora problem. Till exempel när man ska arbeta mot stora kroppspulsådern, frigöra urinröret eller arbeta på andra väldigt besvärliga ställen, berättar Jan Persson, överläkare vid universitetssjukhuset i Lund.

– Roboten har en utväxling som innebär att när jag flyttar spaken några centimeter så rör sig instrumentet kanske bara en millimeter. Det finns heller aldrig risk för darr på handen.

Han arbetar i teamet som arbetar med den nya tekniken i Lund.

De har gjort flest robotoperationer i Europa och specialiserat sig på främst gynekologiska operationer.

3D-kamera

Kvinnor med svår livmoderhals- eller livmodercancer opereras med den nya tekniken, som förutom bättre säkerhet också innebär färre dagar på sjukhus efteråt.

– Vi har patienter som gått hem dagen efter. Men vi brukar vilja ha dem kvar i två dagar, jämfört med fem, sex dagar tidigare, säger Jan Persson.

Skälet är att roboten rör om mindre, med färre sammanväxningar i magen efteråt jämfört med en traditionell operation.

– Speciellt om det krävs strålbehandling efteråt är det inte bra om tarmarna sitter fastklistrade här och där. Det kan innebära problem, säger Jan Persson.

Roboten har en specialkamera ytterst på armen och läkaren ser exakt vad som händer under skinnet. Kameran har två linser och ger tredimensionell bild, ett djupseende som underlättar för kirurgen.

Kameran kan också kopplas upp mot nätet och sända operationsbilder live via internet.

Sänds live på läkarstämman

Under läkarstämman i Göteborg kommer tre stora operationer att sändas direkt från operationsbordet i Lund till en storbildsprojektor i mässhallarna.

Men det skulle lika gärna kunna vara till ett expertteam i andra delen av världen, som på så sätt kan delta och konferera med läkaren som sköter kniven.

Vid spakarna sitter alltid två erfarna kirurger.

– En opererar och den andre håller undan, plockar bort delar och sköter sugen, berättar Jan Persson, överläkare och kirurg vid universitetssjukhuset i Lund.

60 operationer

Den revolutionerande tekniken med titthålskirurgi har funnits flera år. Det kallas laparoskopi och har revolutionerat kirurgin.

Den nya robotens tillskott innebär främst att svenska kirurger på ett säkert sätt kan genomföra lika komplicerade operationer som stora specialkliniker utomlands. Där får läkarna en rutin som aldrig är möjlig på svenska sjukhus eftersom patientunderlaget är för litet.

- Vi har arbetat med roboten i drygt ett år och hittills gjort ungefär 60 operationer, säger Jan Persson.

I Lund har operationsroboten döpts till Holger, efter industrimannen Holger Crafoord som grundade medicinteknikföretaget Gambro. Holger har också ett syskon på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där man specialiserat sig på prostatacanceroperationer.

Läs mer:

Caroline Olsson