Annica har haft migrän i 23 år

Tillbringade hundra dagar om året i sängen

Foto: Anders Wejrot
Hundra sjukdagar - per år Annica Andren, 38, har lidit av migrän sedan hon var 15 år. Tack vare en ny medicin mår hon bättre – tidigare fick hon räkna med närmare hundra sjukdagar om året. Här är hon med barnen Anna, Johan och Linda.
HÄLSA

Tänk dig att du känner det som om någon hackar med en stor kniv bakom ditt vänstra öga. Symptomen sitter i under två, tre dagar.

Lägg sedan till illamående och flimmer framför ögonen så börjar du närma dig hur det känns när Annica Andrén, 38 år, har migrän.

Foto: Anders Wejrot
Mår bättre Sedan ett år tillbaka äter Annica Andrén en ny medicin mot sin migrän. Hon mår mycket bättre och har äntligen kunnat börja med favoritsporten igen - dragkamp.

– Det började redan i 15-årsåldern. Smärtan bakom ögat gjorde att många trodde att jag hade fel på synen. Jag opererades felaktigt för skelögdhet men det hjälpte förstås inte, berättar Annica Andrén.

Till slut stod det klart att hon hade drabbats av migrän. Anfallen kom ofta, upp till tre gånger i månaden och varade några dagar varje gång.

– Smärtan är så intensiv att jag ligger med kudden över huvudet den första tiden för att försöka döva värken, säger hon när hon ska beskriva sin migränanfall.

Dåligt samvete

Annica gick vårdgymnasiet och började arbeta inom äldrevården. Men det var svårt att ha ett jobb med så många sjukskrivningsdagar varje månad. Hon mötte en väldigt förstående attityd både inom vården och inom skolan, där hon senare arbetade som elevassistent. Ändå gick hon ständigt med dåligt samvete för det extra arbete hon orsakade kollegorna när hon var borta från jobbet.

Just dåligt samvete har följt Annica på grund av sjukdomen. Inte minst hemma där make, barn och svärföräldrar får lov att ställa upp när Annica med kort varsel blir sängliggande. Hon har tre barn i åldrarna 10, 16 och 18 år samt två fosterbarn som är 9 och 7 år gamla.

– Vi bor på landet och barnen är beroende av att jag skjutsar dem till kompisarna men är jag sängliggande får de ju stanna hemma, det känns inget vidare. Jag kan ju inte heller hjälpa dem med läxorna när jag är dålig och det känns extra jobbigt.

Svårt att planera

Annica fick mediciner för att klara av smärtan under sina anfall men ovissheten om när nästa skulle dyka upp gjorde livet svårt att planera.

– Ibland kändes det poänglöst att planera in något roligt för jag visste ju inte om jag skulle kunna vara med. Ändå planerade jag in nöjen för jag ville inte ge upp, säger hon.

– Eftersom jag så gärna ville bli bättre prövade jag alla alternativa behandlingsformer jag hörde talas om, som akupunktur och homeopati, men inget hjälpte.

För drygt ett år sedan fick hon prova en förebyggande medicin för att minska antalet migränanfall, Topimax. Den fungerade över förväntan. Från att ha legat sängliggande upp till tre dagar vid två eller tre tillfällen per månad, kan hon numera uppleva att en månad ibland passerar helt utan anfall.

– Jag mår så bra! Det är så mycket jag kan göra som jag inte orkade tidigare. Jag finns till hands i familjen mycket mer nu och äntligen kan vi träna tillsammans igen. Det är något jag saknat i närmare fem år – för jag lever verkligen för min familj.

Tävlar i dragkamp

Hela familjen Andrén är engagerade i dragkamp på hög nivå. I somras var Annica med om att ta inte mindre än tre SM-guld tillsammans med sitt lag.

– Det var en fantastisk känsla. Jag orkar och det gör mig så glad. De sista åren jag tränade innan uppehållet fick jag lägga mig i tre dagar i ett anfall efter varje tävling. Så är det inte längre. Jag har fortfarande migränanfall – men nu har jag fått tillbaka mitt aktiva liv.

Läs mer:

Eva Zangerl ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM