Vinterkräksjuka i svenska musslor

Skaldjur kan dölja gulsot, magvirus och andra farliga gifter

HÄLSA

Lyxig mat – eller rena smitthärdar?

Goda skaldjur kan dölja gulsot, vinterkräksjuka och farliga alggifter.

Speciellt vinterkräksjuka kan bli ett problem i Sverige – och smittan har hittats i musslor på flera ställen längs västkusten.

Foto: Pär Johansson
Kan orsaka kräksjuka Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, har hittats i svenska musslor.

På de finaste fiskrestaurangerna vet matälskarna att musslor bara ska koka lätt – helst bara ångkoka någon minut.

Ostron brukar ätas råa, och allt som funnits i de tusentals liter vatten som skaldjuret filtrerat hamnar därmed inte bara i ostronet eller musslan utan också i magen på finsmakaren. Till exempel hepatit A, det vill säga gulsot, och calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka.

Virus i svenska musslor

Prover har visat att musslor från svenska västkusten kan innehålla just calicivirus.

– Vid tre olika ställen hittades betydande mängder virus, säger mikrobiologen Anders Widell.

Orsaken är att reningsverken inte alltid fångar och dödar alla bakterier.

De slinker i stället ut i havet och hamnar i musslorna, som numera används som mätare för att se hur friskt vattnet är.

När vinterkräksjukan härjar på land hamnar också levande virus i havet.

Koka minst 9 minuter

Enda sättet att döda smittan är att koka den råa musslan ordentligt innan man äter den.

Musslor och andra skaldjur måste koka i minst 9 minuter i vätska för att bli garanterat smittfria.

Ett snabbt ångkok så de öppnar sig dödar inget annat än musslan.

– Viruset dör vid 85 grader. Och man ska tänka på att gratinerade musslor skyddas av täcket, så de måste bli genomkokta, säger Anders Widell.

300 000 smittade

Hepatit A, gulsot, kan också spridas genom skaldjur.

I Sverige kallades sjukdomen tidigare societetssjukan eftersom den i princip bara drabbade de som hade råd att äta ostron.

– Hepatit A är ett stabilt virus som klarar sig mycket länge. Det överlever i ett år i mineralvatten som är rumstempererat, berättar Anders Widell.

Läkare uppmanar numera den som ska resa utomlands och frossa i skaldjur att vaccinera sig mot hepatit A.

Flera stora epidemier de senaste årtiondena har spårats till skaldjur som varit infekterade och kokat för dåligt. Till exempel fick ångkokta musslor 300 000 personer i Shanghai att insjukna, först i vinterkräksjuka och sedan även i gulsot.

Liten risk i Sverige

I Sverige odlas ostron kommersiellt i rena bassänger, långt från avlopp och utsläpp. Risken för gulsot från svenska ostron betraktas därför som liten.

Däremot hittas fortfarande smittade ostron från till exempel Frankrike.

Norra Italien betraktas som fritt från hepatit A – men sjukdomen är inte ovanlig i södra delarna runt Kalabrien, främst bland unga män som äter råa ostron.

Giftalger kan hamna på tallriken

Giftalger från sötvattendrag kan hamna på tallriken via konstbevattning.

Toxinet har hittats även i dricksvatten.

Giftet tål kokning och finns i både söt- och saltvatten.

Läs mer:

Caroline Olsson