Claudia – robotkvinnan

Förlorade armen i mc-olycka – styr protesen med tankekraft

Foto: getty images
Claudia Mitchell demonstrerar hur hennes ”robotarm” fungerar.
HÄLSA

Claudia Mitchell, 26, förlorade sin arm i en motorcykelolycka 2004.

Hon är den första kvinnan som har fått en ny bionisk arm, en form av intelligent protes som kan styras med hjärnan.

– Jag tänker bara på att röra min hand och armbåge så gör den det, säger hon.

2004 amputerades Claudia Mitchells vänstra arm i en mototcykelkrasch och hennes liv förändrades.

Första gången som hon skulle skala en banan efter olyckan, grät Claudia. Hon hade bara en hand och var tvungen att använda sina fötter för att kunna skala bananen med högerhanden. Hon kände sig som en apa.

Men tack vare vetenskapen har Claudias liv förändrats. Hon är en av fyra som har genomgått operationen i USA. Robotarmen ger nytt hopp till alla som har förlorat exempelvis en arm eller ben i en olycka.

Stor skillnad

För Claudia som kommer från Ellicott City i USA, har den nya armen gjort en stor skillnad i vardagen. Hon kan öppna burkar, skära grönsaker och göra de saker som många bara tar för givet.

– Det här har förändrat mitt liv på ett dramatiskt sätt. Jag använder armen när jag lagar mat, håller en tvättkorg, viker kläder, alla typer av vardagssysslor, berättar hon för Washington Post efter operationen.

Claudia Mitchell tycker att hennes arm påminner lite om Arnold Schwarzenegger robotkaraktär i filmen Terminator.

– Det är verkligen coolt. Det är som något i en film. Men det här är verkligheten, säger hon till USA Today.

20 års forskning

En artikel i det senaste numret av Lancet Medical Journal berättar hennes läkare om vetenskapen bakom kirurgin. Todd A. Kuiken, har ägnat de senaste 20 åren åt att utveckla bättre proteser.

I det här fallet utnyttjar han levande armnerver som skärs av i axeln. Armnerverna som leder till hjärnan fortsätter att fungera och vid operationen leds de om till muskelvävnad i bröstet. Där förstärks signalen från hjärnan och elektroderna utanför huden känner av den och skickar den vidare till protesen.

Läs också:

Susanna Vidlund