Här är bästa - och sämsta vården

Större risk att dö i Oskarshamn än i Ystad

HÄLSA

Det är större chans att överleva på intensiven i Ystad än på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Svenska intensivvårdsregistrets undersökning för 2006 visar på stora skillnader i dödligheten mellan landets sjukhus.

Listan som presenteras av den ideella föreningen SIR, Svenska intensivvårdsregistret, talar sitt tydliga språk. Intensivvården håller inte lika hög standard överallt i landet. Enligt statistiken för 2006 ligger Ystad i topp med Oskarshamn på jumboplats.

Det som mäts är risken att dö inom 30 dagar efter det att man kommit in till intensiven på de olika sjukhusen.

– Det ser inte bra ut, men det kan förklaras med att man sedan 2004 håller på att stänga akuten här. vi har bara två till fyra IVA-patienter i månaden och av dem är många gamla och döende, säger Johan Rosenqvist, chef för akutkliniken i Oskarshamn till Svenska Dagbladet.

Döende patienter

Även S:t Görans sjukhus i Stockholm placerar sig långt ner på listan.

– Vi tar emot äldre och mer svårt sjuka. Dessutom är det faktiskt så att vi är liberalare med att ta emot döende patienter och ge dem hjälp in i det sista, säger Hans Blomqvist, chef för intensiven på S:t Görans sjukhus till SVD.

Och siffrorna ska tas med en nypa salt.

Olika sjukhus tar hand om olika typer av intensivvårdspatienter. Dödligheten är därefter.

– Ystad har en mycket välfungerande sjukvård för lite mindre svårt sjuka patienter. De patientkategorier man vårdar där vårdar man bra, säger Göran Karlström, läkare och exekutivt ansvarig för SIR-registret till aftonbladet.se.

Registret förbättras

Skulle sjukhuset i Ystad däremot ta emot svårt sjuka hjärtpatienter skulle man kanske tappa några placeringar på listan.

Siffrorna är heller inte helt rättvisa eftersom flera sjukhus inte har redovisat alla sina intensivvårdspatienter.

Men registret förbättras för varje år och Göran Karlström tror att vi redan nästa år kommer att se mer tydliga skillnader i vården mellan olika sjukhus i Sverige.

– Syftet är att visa på skillnader och hitta intressanta jämförelser för intensivvårdsläkarna i Sverige. Vi gör det som en långsiktig uthållig kvalitetskontroll för svensk intensivvård.

Läs hela listan här

Läs också:

Johanna Melén