Giftigt ämne i Foppatoffeln

Skon kan ge cancer

HÄLSA

För två månader sedan förbjöds Foppatofflorna på norska sjukhus – och på sjukhus i Blekinge.

De hade slagit ut apparater och teknik.

Nu kommer larm om att toffeln innehåller ämnen som kan vara cancerframkallande.

Foto: Thomas Johansson
I SOPTUNNAN Helena Norin som är kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen slog larm om Foppatoffeln – när hon i en tysk rapport upptäckt att den innehåller ett miljögift.

– Jag skulle inte rekommendera någon att använda Foppatofflorna, säger Helena Norin, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen.

Den tyska konsumenttidningen Öko-Test konstaterade nyligen att de populära plastsandalerna från Crocs, i Sverige kallade Foppatofflor, innehåller miljögiftet dibutyltenn. När Helena Norin tagit del av rapporten slog hon larm.

Allt handlar om den antibakteriella behandling skorna har, som tillverkarna hävdar ska göra skorna hygieniska och bakteriefria.

Fanns i cykelbyxor

– Flera av våra medlemmar har frågat tillverkaren vilket antibakteriellt medel skorna innehåller. De får till svar att det är en affärshemlighet, säger Helena Norin.

Socialstyrelsen, Konsumentverket och en rad andra institutioner satte stopp 2000 för produkter som innehöll antibakteriella ämnen.

Ämnena återfanns i bland annat cykelbyxor, skärbrädor och scotch-brite tvättsvampar.

Ämnena helt onödiga

Den tyska undersökningen visar att Foppatofflorna också innehåller policykliska föreningar. Ett ämne som kan vara cancerframkallande för människor.

– Ämnena tas ju upp av kroppen om man använder skorna. Vi har ingen aning om vad som händer i människan, säger Margareta Adolfsson Erici, doktor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

– För producenternas del handlar det bara om marknadsföring. Ämnena är helt onödiga, säger hon.

Magnus Söderlund, vd för Pforce som saluför Crocs i Skandinavien, vill inte kommentera de nya larmrapporterna om toffeln utan hänvisar till att saken nu undersöks hos tillverkaren i USA.

Totalförbjudna på sjukhus

Dan Östberg

ARTIKELN HANDLAR OM