D é livet

Sol och god mat: här hittar du den viktiga vitaminen

1 av 3
HÄLSA

Solsken kan rädda ditt liv.

Extra D-vitamin minskar dödligheten i cancer, diabetes och hjärtsjukdomar, visar unik forskning.

Rapporten, som är gjord av franska forskare, bygger på studier av 57 000 människor under sex år.

Slutsatserna är tydliga. De personer som regelbundet äter extra D-vitamin har en större chans att överleva. Vitaminet minskar dödligheten i cancer, diabetes och hjärtsjukdomar med upp till åtta procent.

Stoppar sjukdom

Riktigt hur det fungerar har forskarna ännu inte förstått men test i laboratorier visar att D-vitaminet lyckas hämma eller rent av stoppa sjukdomsförloppet.

Solsken är människans viktigaste källa till D-vitamin. Solljuset får kroppen att själv producera det livsviktiga hormonet.

– Ut i solen, tio till femton minuter räcker för att ge produktionen en rejäl skjuts, säger näringsforskaren och vitaminexperten Magnus Nylander.

Det är framför allt äldre och personer med tarm-, lever- och njursjukdomar som behöver tänka på sitt D-vitaminintag.

Överdosering

– En dag i solen och en middag av fet fisk ger en tillräcklig dos. Vill man vara extra säker kan man ta ett vitamintillskott.

Tidigare har experterna varnat för att överdosering av D-vitamin kan resultera i problem som åderförkalkning. Men enligt rapporten är risken för överdosering liten.

– Handlar det inte om extrema mängder är risken för problem liten, säger Magnus Nylander.

FAKTA

Magnus Nylandes D-vitaminmiddag

ARTIKELN HANDLAR OM