Influensavaccin ifrågasätts

Mindre effekt mot dödlighet än man trott

HÄLSA

Influensavaccinering är långt ifrån så effektivt som man tidigare trott, visar ny forskning.

– Vaccinationer har antingen ingen eller negligerbar effekt på dödligheten och antalet sjukhusinläggningar, säger läkaren Tom Jefferson till British Medical Journal.

Tidigare har läkare trott att influensavaccingering ger ett 70-procentigt skydd mot dödlighet i influensa bland äldre. Men enligt en ännu opublicerad stockholmsstudie, är skyddet högst 20 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Läkaren Tom Jefferson vid Cochrane Vaccines Field i Rom är kritisk till hur man gjort tidigare studier av vaccinet. Enligt honom är den grupp äldre som väljer att vaccinera sig redan är friskare än de som väljer att inte göra det. Därför blir det enligt honom en orimligt stor skillnad i dödlighet mellan grupperna.

Enligt honom behövs kontrollerade studier där man lottat bland befolkningen lottat ut att ingå i antingen vaccinerade eller ovaccinerade grupper.

Även smittskyddsläkaren Åke Örtqvist i Stockholm anser att vaccinets effekt är överskattad. Hans forskning visar att effekten på dödligheten är mellan 14 och 19 procent.

– Uppenbarligen är hälsotillståndet i den vaccinerade gruppen bättre redan innan vaccineringen. När vi vägde in det i bilden blev skillnaden i dödlighet mellan grupperna mindre, säger han till SvD.

Han tycker dock att vaccinering mot influensa är meningsfullt för äldre.

– Trots detta förblir vaccinering en av de mest effektiva åtgärder för att förhindra dödsfall under influensasäsong, säger han.

Susanna Vidlund