Vi vill vara evigt unga

Undersökning: Åtta av tio svenskar känner sig yngre än de är

HÄLSA

Vi känner oss i allmänhet yngre än vi är. Vi tror dessutom att andra tror att vi är yngre än vi är.

Det beror på att våra bilder av åldrande sällan stämmer med verkligheten, menar forskaren Peter Öberg.

Foto: Ablestock

I en enkätundersökning som han har genomfört tillsammans med professor Lars Tornstam vid Uppsala universitet har han försökt kartlägga 1250 svenskars bilder av sig själva och sin ålder.

Det visade sig att nästan åtta av tio i åldrarna 20–85 år känner sig yngre än de är. Drygt sju av tio skulle vilja vara yngre än de är och lika många tror att andra ser dem som yngre än de i själva verket är. Detta tolkar Peter Öberg som att människor ser ålderdom som ett fenomen helt avskilt ifrån dem själva.

– Vi brukar till exempel prata om äldre ur ett strikt vi och dom-perspektiv. Vi diskuterar inte hur vi ska kunna hindra oss själva från att bryta lårbenshalsen i framtiden, utan hur vi ska hindra ”de gamla” från att bryta lårbenshalsen, säger Peter Öberg, docent vid sociologiska institutionen.

– Och vår oro för att uppnå en viss ålder är större innan vi kommer dit än när vi väl är där. När man är 15 tror man att livet är slut vid 30, men som 30-åring kan man konstatera att livet fortsatte. I stället oroar man sig för att kanske fylla 50 och så vidare, säger han.

Många är nöjda

Han tycker att bilden av åldrande och åldringar måste nyanseras en aning, att vår kultur är för ungdomsfixerad och ålderdomsfobisk. I själva verket beskrev ungefär hälften av alla 65–85-åriga svenskar sig som ungdomliga personer i Öbergs och Tornstams undersökning. Och åtta av tio svenskar uppgav att de är nöjda med sina liv, oberoende av om de var 20, 40, 60 eller 80 år gamla.

Snart kommer rock'n'roll-åldringarna att styra landets rullatorer, eftersom de första 40-talisterna börjat gå i pension.

–– De kommer att ta med sig en experimenterande livsstil in i ålderdomen, spår Peter Öberg.

Sara Rosén/TT, aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM