Testa dig själv - är du hypokondriker?

Nu vill läkare ge hjälp åt hypokondriker

HÄLSA

En av tio patienter i primärvården är inbillningssjuk.

Sven Britton, läkare och professor i infektionssjukdomar, vet hur det känns.

Han är själv hypokondriker.

Foto: Björn Elgstrand
Den inbillade sjuke läkaren Läkaren Sven Britton lider av hypokondri. – En hypokondriker drabbas aldrig av banala sjukdomar som förkylningar, säger han.

Sven Brittons besvär kulminerade i 30 – 40 årsåldern. Ångesten och kallsvetten var outhärdlig på nätterna. De inbillade sjukdomarna tog så mycket kraft att han inte orkade mycket mer än att sköta sitt jobb.

Hiv och cancer

Som läkare hade han inga problem med att hitta orsaker till sina besvär. Vanliga muskelryckningar såg han som symptom på den svåra muskelsjukdomen als.

– Jag tyckte mig se hur musklerna blev allt mindre för varje dag, säger Sven Britton.

Flera gånger har han trott att han drabbats av hiv och cancer.

– En hypokondriker drabbas aldrig av banala sjukdomar som förkylningar.

Sven Britton valde inte yrke på grund av sin hypokondri.

– Jag blev läkare för att jag tyckte att sjuksköterskorna var så söta. Besvären kom inte förrän flera år efter att jag hade avslutat utbildningen.

Avtar med åldern

Konstigt nog brukar symptomen oftast vara värst i unga år. När de verkliga sjukdomarna kommer, längre upp i åldrarna, brukar de inbillade avta.

Anders Lundin, överläkare på Danderyds sjukhus, vill införa kvalificerad hjälp för hypokondrikerna i den svenska sjukvården.

– I dag är det ett slags ickesjukdom. Hypokondrikerna söker hjälp inom primärvården men läkarna hittar ingen kroppslig sjukdom.

– Men det ligger i hypokondrikerns natur att inte bli lugnad av lugnande besked. Då tror han eller hon att läkaren inte utrett ordentligt och söker upp en ny doktor, säger Anders Lundin.

Speciell mottagning

Enligt en undersökning från universitetet i Århus är en av tio patienter i primärvården inbillningssjuk.

Problemet är att läkarna ofta missar den underliggande ångestproblematiken.

– I Norge och Danmark finns särskilda mottagningar för hypokondri. Vi borde skapa en speciell enhet i Sverige också, säger Anders Lundin.

Testa dig själv

Så räknar du ihop svaren

Så hypokondrisk är du

Lena Gunnars