”Terapin fick mig stressfri”

Eva, 34, fick hjälp av nya trendmetoden

HÄLSA

Eva Palm, 34, var ständigt uppe i varv, lättirriterad och förkyld.

Doktorns diagnos: stress.

Med hjälp av KBT lärde hon sig prioritera och säga nej.

- I dag känner jag mig som en helt ny människa, säger hon.

Foto: Mia Carlsson
HÖGA KRAV "Förut ville jag vara bäst på allt. Men jag har slutat tävla, inte minst med mig själv. Det finns viktigare saker att ägna sig åt, till exempel min familj", säger Eva Palm.

Det började efter en längre sommarledighet för ett och ett halvt år sedan. Bihåleinflammationer och vanliga förkylningar avlöste varandra i rask takt och tvåbarnsmamman Eva Palm sov allt sämre.

"Jag rasade ihop totalt"

– Ändå körde jag på som vanligt, både hemma och på jobbet. Men min husläkare sa "stopp och belägg, du är jättestressad" och sjukskrev mig direkt. Väl tillbaka på jobbet igen rasade jag ihop totalt.

Fick hjälp av terapin

Som tur var hade hon en chef som tog hennes problem på allvar och via företagshälsovården fick hon kontakt med en KBT-psykolog. Det blev vändpunkten. I terapin fick hon hjälp att bena upp sitt liv i små konkreta bitar och kunde för första gången själv se vilka orimliga krav hon ställde på sig själv. Hon förde dagbok timme för timme och uppmanades att börja träna regelbundet, en vana hon fortsatt med.

– Jag har aldrig mått så bra som i dag. Nu vet jag att det inte är så viktigt att vara till lags. Jag vågar säga ifrån och måste inte vara bäst på det jag gör, säger Eva.

ARTIKELN HANDLAR OM