Träning gör dig tio år yngre

HÄLSA

Fysisk träning kan göra människor 10 år yngre.

Det visar ny forskning.

– För första gången kan man se att träningen har en direkt koppling till åldrandet. Motion ger helt enkelt ett längre och friskare liv, säger Nancy Pedersen, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, till DN.

Ny forskning visar att träning kan göra dig 10 år yngre.

Brittiska och amerikanska forskare har studerat 2 400 brittiska tvillingar i åldrarna 18 till 81 år. Tvillingarna blev intervjuade om sina motionsvanor och sin hälsa. De fick även lämna blodprov.

Enligt studien, som publiceras i dagens nummer av medicintidskriften Archives of Internal Medicine, var den som tränade minst tre timmar per vecka, biologiskt sett tio år yngre i kroppen än den som inte tränade.

– Det är intressant att se att det räcker med måttlig träning, det måste inte vara extremt mycket eller särskilt hård träning, säger Nancy Pedersen till Dagens Nyheter.

Lätt träning

Forskaren Lynn F Cherkas och hennes kollegor vid King's college i London som står bakom studien kunde utifrån blodproverna se att de så kallade telemorerna i kromosomernas ändar var längre hos den som tränade.

Det intresserade forskarna eftersom telomererna skyddar vår arvsmassa och tidigare forskning har visat att korta telemorer är ett tecken på åldrande.

Träningen verkade också skydda kroppen från att skadas av stress och inflammationer som i sin tur skyndar på åldrandet.

Enligt studien borde fler läkare ordinera fysisk träning till sina patienter.

– Våra resultat betonar hur viktigt det är med minst trettio minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag, skriver Lynn F Cherkas i studien enligt DN.