Fixa fjällfri hårbotten!

Hudläkaren: Billiga schampon ofta bättre än dyra

Foto: Börje Thuresson
Slipp snöfallet Botemedlen mot mjäll behöver inte kosta dig skjortan. Dyra schampoon är inte alltid bäst.
HÄLSA

Singlar mjällen ner på axlarna?

Glöm råden om att inte tvätta håret för ofta, och att använda ett dyrt kvalitetsschampo.

Gör tvärtom - och bli kvitt mjällen.

Daglig hårtvätt - med ett billigt schampo.

Det är lösningen för den som lider av mjäll.

I årtionden har forskarna försökt lösa mjällens gåta - utan att lyckas. Man har länge pekat ut hudsvampen malassezia furfur är boven i dramat, och behandlingen har därför gått ut på att attackera svampen med starka eller milda mjällschampon. Det som förbryllat forskarvärlden är att samma svamp finns även hos personer utan mjäll.

Nya okända rön

Nu visar nya rön att det viktigaste är att inte låta svampen frossa ostört. Det är när den får mycket slaggprodukter och talg att mumsa på som mjäll bildas, och det viktigaste är alltså att tvätta håret ofta - med vilket milt schampo som helst.

– Bästa behandlingen av mjäll är daglig schamponering med milt schampo för att reducera mängden mat som svampen lever av, förklarar Lars Norlén, hudläkare och bas för Karolinskas hår- och nagelmottagning. Han fortsätter:

– Det handlar om nya rön, mindre än ett år gamla faktiskt. Dett gör att de flesta hudläkare inte är medvetna om dem ännu.

Men om man tvättar håret så ofta - ”vänjer” det sig inte då, så att det blir fett fortare?

– Det finns ingen vetenskapligt bevisad ”tillvänjning” av huden med ökad talgproduktion som följd. Men det utesluter ju inte att det är tänkbart i vissa fall.

Men hårbotten då, tar inte den stryk?

– Risken för irritation i hårbotten utlöst av moderna milda schampon är i det närmaste obefintlig. Det finns många schampon som sägs vara ”speciellt anpassade för torr hårbotten” - men vanliga moderna produkter är lika bra. ”Torr hårbotten” är för övrigt inget väldefinierat begrepp, det kan betyda i princip vad som helst.

Har råd att forska

Det är heller ingen idé att köpa ett specialschampo för dyra pengar hos frisören.

– Billiga schampon är precis lika bra - eller bättre - än dyra, ur medicinsk synvinkel. De kommer ofta från ”jättarna” Procter and Gamble, Unilever, Beiersdorf, L'Oréal och så vidare. De satsar stora resurser på forskning om hår och hårbotten – större än de smalare frisörsalongprodukterna klarar av, säger Lars Norlén.

Men ska man inte använda mjällschampo?

– Börja med vanligt schampo dagligen, och lägg därefter till ett "mjällschampo" om det inte är tillräckligt. Hjälper inte de heller finns det starkare preparat att ta till.

Många har erfarenheten att man måste byta schampo då och då för att få full effekt. Inte heller det finns det några vetenskapliga bevis för.

– Det finns inga kända anledningar att byta schampo då och då, men man ska göra det man själv tycker känns bra. Var och en känner sitt eget hår bäst. Det kan ju vara trevligt för omväxlingens skull, säger Lars Norlén.

Mjäll drabbar främst män i sena tonåren eller kring 20-årsåldern. Varför vet man inte, men det finns alltså goda chanser att det blir bättre med åren. Blir det inte det, eller om man har väldigt svårt att få bukt med mjällen, kan det vara något annat fel.

– Har man mycket besvär ska man söka hudläkare för att utesluta andra sjukdomar, säger Lars Norlén.

Maria Wångersjö