Smaska dig smart

Få bättre minne med mat- och sovklocka

HÄLSA

LONDON. Ät och sov dig smart.

Det går.

Här är knepen.

Foto: Foto: GUNNAR SEIJBOLD
FEL, fel, fel Att glatt hugga in på en hamburgare är helt fel, om man ska tro experterna. I alla fall om syftet är att öka hjärnkapaciteten.

Svårt att komma ihåg alla lösenord och bankomatkoder?

Glömt barnens personnummer och mammas födelsedag?

Räddningen kan vara en tugga och god natts sömn bort. Man kan äta sig smartare och mentalt friskare i kombination med bra sömn.

Stress farligt

Det förklarar Carol Vorderman i boken ”Eat yourself clever”. Hon har ett IQ på 154, är medlem i Mensa och beskriver ingående hur hjärnan fungerar och hur man enkelt kan öka sin egen hjärnaktivitet.

Även om minnet inte riktigt hänger med när vi åldras finns det metoder för att hålla sig alert.

En amerikansk studie visar att endast 5 procent av dem som har försvagat minne lider av hjärnsjukdomar, till exempel alzheimers.

Stress, depression, brist på motion och dålig kost är betydligt vanligare orsaker.

Bra mot depression

En balanserad diet bestående av proteiner, kolhydrater och fett gör dig smartare.

– Bara det faktum att hjärnan förbrukar 25 procent av det dagliga kaloriintaget är en klar indikation på att en näringsrik och balanserad kost ökar hjärnaktiviteten, säger Carol Vorderman till Daily Mail.

Sömnbrist påverkar också hjärnan.

Undersökningar visar att personer som sovit för lite har lika långsam reaktionsförmåga som när de är berusade. Nyttiga fetter, som omega-3, bygger hjärnceller så att vi kommunicerar snabbare, skyddar mot depression och är bra för ditt IQ.