"Vad ökar risken för prostatacancer?"

Läs chatten med överläkare Jan-Erik Damber

HÄLSA

Jan-Erik Damber säger: Hej, jag är här nu.
Moderator säger: Välkomna! Då börjar vi med frågorna..
john säger: Hej, ska faktiskt göra ett psa prov idag på min vårdcentral, mina problem är att jag måste kissa ganska ofta och att jag kan vara jättekissnödig, men det kommer inte speciellt mycket, har oxå problem med efterdropp. Jag är 40 år, vad tror du om detta?
Jan-Erik Damber säger: I din ålder är det extremt ovanligt med prostatacancer. Det troliga är att du har någon form av inflammation i prostata, en ofarlig men besvärlig åkomma. Det finns bra mediciner för den typ av besvär du beskriver, det krävs dock en viss utredning innan man kan bestämma vad.
Ronald säger: Man har ju försökt förutsäga prostatatumörens farlighet genom att väga samman PSA-värde, tumörstorlek och histologisk bild. Kan man inte på detta sätt avgöra om prostatatumören är farlig?
Jan-Erik Damber säger: Ofta kan man det, det går alltså att plocka ut de riktigt farliga på det sättet. Problemet är dock att en överväldigande majoritet av de tumörer man hittar efter t.ex. psa test är av samma storlek, samma histologiska bild och ofta vid psa-värden mellan 3-10. Dessa tumörer är alltså väldigt lika, och i gruppen döljer sig både snälla och farliga tumörer.
Emelie säger: Är det sant att män med prostatacancer oftare dör av ålder än av själva cancern?
Jan-Erik Damber säger: Det är det. Av de ca 10 000 män som årligen drabbas av prostatacancer så dör ca 25% av sin cancer, resten dör av andra åldersrelaterade sjukdomar innan cancern hinner utvecklas till en livshotande sjukdom.
Anonym säger: Kan man själv upptäcka, att man har, eller är i riskzonen för att få prostatacancer? Är det något man kan göra, som att kvinnor undersöker sina bröst?
Jan-Erik Damber säger: Enda sättet att upptäcka tumören tidigt är via ett PSA-test och om det är förhöjt utreda med vävnadsprov etcetera. I det stadium när tumören ger symtom är den ofta för avancerad för att kunna botas. Om man har anhopning (fler än 3) bland förstagradssläktingar av prostatacancer så är man i riskzonen och bör ta ett PSA-test.
magnus säger: Hej, vid vilken ålder är det vanligast att få prostatacancer?
Jan-Erik Damber säger: Mellan 60-70 år, medelålder är 67-68 år.
Anonym säger: Jag är en man på 41, när bör man gå och undersöka sig och vad är de första tecknen på ev förstorad prostata?
Jan-Erik Damber säger: Man behöver inte undersöka sig avseende prostatacancer före 50-års ålder om man inte har flera i släkten som fått sjukdomen. Första tecknet på förstorad prostata är vattenkastningsbesvär. Prostataförstoring är en godartad sjukdom vilket man dock kan ha samtidigt som prostatacancer.
Emelie säger: Min pappa ligger i riskzonen för prostatacancer då farfars far och farfar hade prostatacancer. Pappa vill dock inte göra ett psa-test förrän han blir mkt äldre än han är nu (46) Han är rädd att det visar förhöjda värden redan nu. Är det klokt eller dumt av honom att vänta?
Jan-Erik Damber säger: Det beror på när hans släktingar fick cancern, man brukar säga att det är rimligt att låta sig undersökas med psa-test ca 5 år före den yngsta släktingen drabbades. I din pappas fall kompliceras ju bilden av att psa-testet inte fanns då släktingarna fick sjukdomen och man kan ju anta att deras diagnostik försenades.
klas Kättermus säger: Vad ökar risken att få prostatacancer? Samt minskar risken?
Jan-Erik Damber säger: Ålder och familjeanhopning ökar risken. Dessutom ökar kunskapen om livsstilsfaktorer. Faktorer som misstänks öka risken är övervikt, rött kött, rökning medan positiva, eventuellt skyddande faktorer är t.ex. fet fisk, motion, frukt och grönsaker, selen, D-vitamin. Dock behövs mer forskning inom detta område.
henrik säger: Jag har haft ont i ryggslutet en längre tid och min massör sa att jag borde kolla prostatan, kan den ge symptom i ryggen?
Jan-Erik Damber säger: Prostatacancer i avancerat stadium kan sprida sig till skelettet och ge symtom såsom ryggont. Är du över 50 år bör du definitivt undersöka prostata.
Anonym säger: Hej Jan-Erik. Min far 85 går på hormonbehandling, alla hans tre bröder har dött i prostata-cancer i ålder från 67-87. Är 63 och har inga besvär alls. Min far var med och troligtvis även bröderna i ett forskningsprogram för ca 10 år vid UMU. Bör jag ta PSA? Och vad innebär det om jag har ett mycket lågt eller starkt förhöjt värde?
Jan-Erik Damber säger: Du bör regelbundet ta ditt PSA, en gång per år. Om det är förhöjt skall du ha en remiss till urolog för utredning. Din livstidsrisk att få prostatacancer är rent statistiskt ca 50%. Ett mycket lågt psa-värde minskar risken.
AnnC säger: Hej, min pappa har fatt diagnos att han har forhojda PSA varden. Han ar 73 ar. Han har precis haft en stroke och ater SINTRON medicin. Han har last att granatappel-juice kan vara bra mot prostatacancer, men hur kan den paverka hans Sintron medicin? Vet du det?
Jan-Erik Damber säger: Jag tror inte att granatäppeljuice påverkar hans medicinering. Förhöjda PSA-värden innebär inte alltid prostatacancer, lätt förhöjda värden utan cancer ser man hos många äldre män ofta pga. godartad förstoring.
Undrande säger: Hej! I juni 2007 fick jag en hormonbehandling "Suprefact Depot 9,45 mg". Det skulle verka i tre månader men jag känner fortfarande av, svallningar och svettning. Genomgick sedemera strålbehandling under hösten. Är det normalt att känning av hormonbehandlingen blir kvar längre än 3 månader.
Jan-Erik Damber säger: Effekten av hormonbehandling kan vara kvar längre tid än 3 månader, effekten brukar försvinna gradvis men ibland kan det ta ganska lång tid.
klas Kättermus säger: Finns det några kända fall av prostatacancer bland yngre män? 20-30?
Jan-Erik Damber säger: Den yngsta jag träffat var 37 år, det är extremt ovanligt och nästan alltid bara i familjer med hög anhopning av prostatacancer, i åldersgruppen 20-30 förekommer det inte klinisk cancer i prostata.
Mia säger: Hej Jan-Erik, hur kan man som anhörig hjälpa till och stötta? Min svärfar diagnostiserades nyligen med prostatacancer och vi är alla ledsna men vill hjälpa till så gott vi kan..?
Jan-Erik Damber säger: Svårt att säga i enskilt fall, beror ju lite vilken fas av sjukdomen han är i. De flest med prostatacancer överlever ju sin sjukdom. Var en god medmänniska, det tror jag är bästa stödet...
Moderator säger: Tiden är tyvärr snart ute, dags för dagens sista fråga!
Marie säger: Hej! Min far opererades som 70-åring för prostatacancer för tre år sedan. Han går på regelbundna kontroller och allt är bra. Enligt honom var det en "medelvariant" han hade vilket jag uppfattar som att tumören inte var av en aggressiv form. Nu börjar jag bli orolig för återfall, då flera av mina föräldrars bekanta/släktingar avlidit i olika former av cancer där tumörerna återkommit efter ca fyra år. Hur vanligt är det med återfall, när blir man friskförklarad? Vänligen Marie
Jan-Erik Damber säger: För hela gruppen som opereras är risken för återfall cirka 25 %, beroende av stadium vid operationen. Ju längre tid som går desto mindre är risken för återfall. Även vid återfall vid kvarvarande möjligheter till bot genom strålning.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Stort tack till dig Jan-Erik, och tack till alla er som ställt frågor!
Jan-Erik Damber säger: Tack och hej.