FETT-KRIGET

GI-doktorn anklagas: Hon skrämmer föräldrar

Foto: Foto: LARS ROSENGREN
”byt ut skolmaten” GI-doktorn Annika Dahlqvist vill att man i stället för lättmjölk och margarin ska servera fet mjölk och vanligt smör på landets skolor och daghem. Något som fått Livsmedelsverket att ilskna till.
HÄLSA

Fettdoktorn Annika Dahlqvist anklagas för att vilseleda och skrämma upp föräldrar.

Bakom attacken står Livsmedelsverket.

– De låter sig påverkas av den rika industrin, säger hon.

Det öppna brevet som fått Livsmedelsverket att ilskna till.

Läkaren Annika Dahlqvist för ett krig mot kolhydrater och lättprodukter med låg fetthalt.

Nu går Livsmedelsverket till attack mot henne med anledning av det öppna brevet ”Rädda våra barns hjärnor” som riktar sig till skolor och daghem.

I brevet, som inte är skrivet av Annika Dahlqvist men har en länk till hennes blogg, argumenteras för att lättfettet bidrar till att göra barn feta, dumma och sjuka.

”Vilseledande”

– Mycket av det som framförs är vilseledande och saknar vetenskaplig grund, säger Annica Sohlström, nutritionschef vid Livsmedelsverket, till TT.

Hon menar att Annika Dahlqvist skrämmer upp föräldrar med sina kostråd.

Fettdoktorn är inte förvånad över attacken från myndigheten.

Hugger tillbaka

– Föräldrar har insett att barn behöver riktigt fett och börjat protestera på skolor och dagis och till kommunerna. Det har nått Livsmedelsverket som känner att de måste försvara sina rekommendationer, säger Annika Dahlqvist till Aftonbladet.

Hon tror att Livsmedelsverkets motiv för att slå ner på henne och brevet som Corpus-Livlinan står bakom inte bygger på omsorg om barnen.

– På grund av prestige och påverkan från den rika livsmedelsindustrin håller de fast vid kostråd som inte är bra och säger saker som inte är sanna, säger hon.

I korthet går Annika Dahlqvists råd ut på att barnens lättmjölk och margarin bör bytas ut mot fet mjölk och riktigt smör.

Det viktigaste instrumentet för att minska risken för barnfetma är en reducering av socker och stärkelse.

Fick upprättelse

Tidigare i år fick Annika Dahlqvist upprättelse av Socialstyrelsen efter att ha anmälts för sina kostråd till diabetespatienter.

De skrev i sitt svar att behandlingen ”överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

ARTIKELN HANDLAR OM