Det värsta är det

Katrin Shulman om att sluta röka

Aftonbladets serie ’Lungcancer – den nya kvinnodöden’ började i måndags.
HÄLSA

I tre dagar har vi berättat om den nya kvinnosjukdomen – lungcancer som nu skördar fler kvinnoliv än bröstcancer. n n I dag får ni träffa två storrökande kvinnor – journalisten Karin Ahlborg, 47, och pr-kvinnan Katrin Schulman, 30.

De har fattat att det är dumt att röka. Idag fimpar de. Häng på du med! n n Under maj kan du följa deras rapporter från sina rökfria nya liv i Aftonbladet varje måndag och torsdag.

Jag ska sluta röka. Varför ska jag göra det? Jo, för att det inte är hälsosamt. Det är skadligt för min kropp, och jag kan dö tidigare än nödvändigt om jag fortsätter. Det är anledningen till att jag ska sluta röka.

Det är inte alls säkert att jag kommer att lyckas med detta projekt, men det är ett projekt och jag älskar projekt. Jag ser det här som en utmaning och jag älskar utmaningar. Men jag tycker att det är en dålig idé egentligen. Jag älskar ju att röka. Det är min stora njutning i livet.

Jag har rökt sen jag var 13 år, alltså i 17 år och det finns väl en anledning till att jag gjort det. Jag gillar skiten och det ger mig njutning. Vissa går till en psykolog. Jag tar en cigg. Jag är övertygad om att en cigg ger mig mer psykisk stabilitet än en timme hos psykologen.

När jag är upprörd, eller stressad eller ledsen. Då tar jag en cigg och så mår jag genast lite bättre. När jag är glad, lycklig, exalterad. Ja, då tar jag en cigg och så mår jag ännu bättre. Cigaretter är något positivt för mig. Bara positivt. Jag har aldrig kunnat hitta en enda negativ sak med cigaretter. Inte en enda. Tills i dag.

Jag har helt plötsligt efter 17 år av bolmande fattat. Jag har fattat, och anledningen till att jag har fattat är för att jag fyllt 30 år. Det är sant! Jag har hela mitt liv tänkt att ”Asch! Vad gör det om man dör några år tidigare?” eller ”Vad spelar det för roll om jag får lite cancer när jag är 60 år?”.

Nu har jag fyllt 30 och jag har skapat mig ett helt nytt konsekvenstänkande. Jag är 30 och jag har inga barn. Jag vill heller inte ha några barn de närmaste åren. Jag vill ha barn om kanske fyra år. Och när jag börjar tänka på det så känner jag mig helt plötsligt rädd.

Om jag får barn när jag är 34 år så är jag 64 år när mitt barn är som jag är idag. Då vill jag fan inte ha cancer. Då vill jag inte dö! Så om jag kan försena min död lite grann så vill jag göra det. Det värsta är bara det här med vikten.

Det finns medicinska studier som visar att ämnesomsättningen försämras när man slutar röka och att man går upp fem procent av sin vikt. Detta innebär att jag kommer att gå upp 5,5 kilo i vikt. Detta får inte ske. Det finns absolut inget utrymme för en sådan viktkatastrof i mitt liv.

Det är märkligt att jag röker. Jag är ju en kontrollmänniska. Jag har full kontroll på precis allt som jag gör. Jobb, träning, ekonomi, privatliv, vänner. Jag finner mig aldrig i en situation där någon försöker kontrollera mig.

Så varför låter jag mig bli kontrollerad av nikotin? För det är ju precis det jag blir. Nikotinet kontrollerar mitt liv.

Samtidigt blir jag alldeles varm i kroppen när jag tänker på hur jag i sommar kan sitta på en uteservering, sippa på ett glas rosévin och dra ner nikotin i lungorna. Det är en underbar känsla som en ickerökare aldrig kommer att kunna förstå sig på. Sen kan jag hålla med om att det inte alls är lika glamouröst att stå vid köksfläkten och varmröka cigg efter cigg bara för att man har ett äckligt beroende.

Men nu är det alltså slut med den saken. Jag ska sluta med något som jag regelbundet gjort i 17 år. Ett beteende som jag byggt upp.

Om jag ska vara helt ärlig så är jag tveksam till att jag kommer att klara det här. Jag kommer att använda plåster och piller och inhalatorer och allt som går att använda. Jag är tveksam ändå.

Jag ska ge det ett ärligt försök. Precis som jag kämpar med allt annat som jag gör. Jag är inställd på att lyckas. Men jag kommer att gå runt som en tönt och informera folk om hur länge jag ”varit nikotinfri”. Som en AA. Det kommer jag att göra.

Jag vill leka med mina barn och barnbarn.

Inte dö ifrån dem.

FAKTA

Längd: 160 cm.

Vikt: 55 kg.

Tränar: 4 gånger i veckan.

Blodtryck: Väldigt lågt. Därför mår jag bra av att röka.

Kondition: Mycket bra!

Hälsoprofil: Bra. Doktorn tror dock att jag kommer att må bättre av att sluta röka. Men jag tror att han har fel.

Lungkapacitet: Jag använder 84% av min lungkapacitet. Jag tycker att det räcker!

Vad doktorn sa: Att jag har bra hälsa, men att den blir bättre om jag slutar att röka. Vi får väl se.

Vad jag säger: Min hälsa är bra och det känns inte motiverande att sluta göra nåt som jag älskar, men jag ska göra det för att jag är irriterad över att det

finns nåt som kontrollerar mitt liv. Det vill jag göra själv.

ARTIKELN HANDLAR OM