”Det finns ingen fullfjädrad rökare som jag”

Karin Ahlborg om att sluta röka

HÄLSA

I tre dagar har vi berättat om den nya kvinnosjukdomen – lungcancer som nu skördar fler kvinnoliv än bröstcancer. n n I dag får ni träffa två storrökande kvinnor – journalisten Karin Ahlborg, 47, och pr-kvinnan Katrin Schulman, 30.

De har fattat att det är dumt att röka. Idag fimpar de. Häng på du med! n n Under maj kan du följa deras rapporter från sina rökfria nya liv i Aftonbladet varje måndag och torsdag.

Nu ska vi se då. Lite fiff med foundation, lite solpuder. Eye-liner och mascara. Å så lilla duschen med den svindyra parfymen. Put med munnen och dutt på med glans. Så där ja!

I kväll tänker jag hitta en vacker man att kyssa. För säkerhets skull böjer jag mig i en tjusig båge in under köksfläkten och suger i mig ännu en cigg. För att vara på den säkra sidan, alltså.

Så att jag ser lite grå och sjuklig ut trots dyr kräm i hela fejset. Så att jag lika gärna hade kunnat spreja muggstolen med den exklusiva parfymen.

Så att den där vackre mannen kommer att tycka att det känns som att slicka ett askfat när han kysser mig. Så att jag kan kraxhosta lite osexigt i hans öra.

Och lämna honom i panik fem minuter i stängningsdags på Statoil, den sista cigg-utposten. Men det är det ju värt, tycker jag.

Hellre en cigg i handen än vackra män i munnen. Jaa-aadå, hellre avstår jag det mesta än släpper de kära, kära cigaretterna.

Jag kan avstå att känna hur syrenerna doftar fast jag har planterat hela tomten full eftersom jag minns att jag älskar lukten av nyutslagna syrenklasar.

Och jag kan avstå en hel del skvaller som avhandlas vid restaurangbordet medan jag står utanför och huttrar med min cigg, trots att skvaller tillhör mina favoritnöjen.

Hellre missar jag när en son gör mål i fotboll än avstår från att vända mig om för att tända en cigg i lä och jag kan sitta på yttertrappan och röka och se trädgården förfalla eftersom det är härligare att röka än att sätta spaden i jorden för att kunna plantera ännu några rosor som jag inte heller kommer att känna hur de doftar.

Och jag känner mig så förnöjd med att småhosta mest hela tiden. Lite snuvig är jag också nästan jämt, det bekymrar mig icke det minsta.

Vilken underbar, cigarettfylld tillvaro jag har!

Men så kan vi inte ha det, tycker cheferna på Aftonbladet. Nu ska jag sluta röka. Offentligt så det heter duga.

Jag tror att cheferna egentligen har valt mig för att de ser en person som knappt har ett namn utan har RÖKARE stämplat i pannan.

Det finns ingen så fullfjädrad rökare som jag. Det är hos mig hobbyrökarna hänger för att bomma cigg. Ingen bekymrar sig om att de tar den sista ur mitt paket. Det vet ju alla att jag har ännu ett - eller två - paket i väskan.

Att jag står utan cigaretter händer mer sällan än att jag glömmer vad barnen heter.

Nu misstänker jag att cheferna i en lurig komplott har ställt den mest obotliga rökaren mot den så extremt prestationsinriktade och målmedvetna Katrin som knappt rökt hälften så länge som jag och bara är uppe i en barnportion cigg per dag.

Jag tror att de redan utsett mig till den misslyckade sluta-rökaren och i tanken höjt Katrins hand i en segergest.

Och där bet de sig i svansen, chefstollarna!

För jag har redan tänkt ut mina hemliga vapen i kampen om att bli rökfri.

Jag har utan chefernas vetskap samlat fimparna den senaste veckan och lagt i en burk med en smula vatten i botten som jag ska lukta på varje gång jag blir röksugen.

Jag har min elektriska cigarett att ta till om det blir outhärdligt någon gång.

Jag har fyra väktare – ettrigare än en flock terriers – i form av mina barn. (Det där borde du ha tänkt på för länge sedan, Katrin!)

Jag har under den senaste veckan – också utan chefernas vetskap, förstås – samlat på mig ett gäng vackra män som lovat att kyssa mig om jag inte stinker rök.

Jag tänker inte fegjabba.Jag går på knock direkt.

Watch out, Katrin!

FAKTA

Längd: 165 cm.

Vikt: 58 kg.

Blodtryck: En smula för högt.

Kondition: Svårtytt men hjärtat verkar funka förträffligt.

Hälsoprofil: Hyfsad men rök-, motions- och frukostvanor (kaffe och cigg) bör förbättras.

Lungkapacitet: Det provet kan inte någon i världen få mig att utsätta mig för. Jag är frisk tills motsatsen är bevisad.

Vad doktorn sa: Att jag har mycket att vinna på att sluta röka och börja röra på påkarna.

Vad jag säger: Puh, det var bättre än jag trodde.

ARTIKELN HANDLAR OM