Britt Ekland: Jag tappade mitt hår

Fick tillbaka håret och självkänslan med piller

1 av 2 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Hjälpt av hälsokost För 20 år sedan började Britt Eklands att falla av, något som drabbar var tredje kvinna. Nu har håret vuxit ut igen efter att hon tagit tabletter med olika mineraler och kiselsyra.
HÄLSA

LONDON. Självkänslan föll i takt med de blonda lockarna.

Håravfallet gjorde Britt Ekland, 65, till en fånge i sitt eget hem.

– Jag kunde stänga in mig i dagar, säger den svenska skådespelerskan.

Nu talar hon ut om problemet som drabbar var tredje kvinna.

Hon var Bondbrud i ”Mannen med den gyllene pistolen”, följde skådespelaren Peter Sellers och Stray Cats-trummisen Slim Jim till altaret och var tillsammans med Rod Stewart.

Alla föll för Britt Ekland.

Hon var snygg och sexig och hade ett blont hårsvall som hämtat ur schamporeklamen. Smicker blev tidigt en del av hennes vardag.

”Män gillar långt hår”

– Män gillar långt hår som de kan dra händerna igenom. Peter gav mig alltid komplimanger. Jag var bara 20 år när vi gifte oss. Om någon då sagt att kvinnor kan tappa hår på samma sätt som män hade jag skrattat och trott att det var ett skämt, säger Britt Ekland till Daily Mirror.

Hon skulle dock inse att problemet existerar och inte är något att skratta åt. 1988, efter att ha fött sonen Thomas Jefferson McDonnell, blev hennes hår tunnare och tunnare.

– Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, säger Britt Ekland.

Hon köpte schampo och balsam för tiotusentals kronor, men insåg snart att ordet mirakel bara var ett ord i marknadsföringen.

Tussar på kudden

Problemen förvärrades när Britt var 54 år och menstruationen upphörde. Ofta vaknade hon med tussar på kudden. För att dölja sitt kraftiga håravfall använde hon löshår, keps och i bland även peruk.

–  På vissa ställen var håret så tunt att jag i spegeln kunde se hårbotten glänsa. Jag var något av en enstöring och undvek att gå ut, berättar hon.

Britt Ekland satte sig in i problemet och insåg snart att hon inte var ensam.

– Jag upptäckte att var tredje kvinna kan ha samma erfarenhet av problemet. Det är chockerande.

Britt ville få tillbaka både hår och självkänsla och kontaktade för fyra år sedan ägaren av en hälsokostbutik i London. Det ledde till att hon började äta en tablett som bland annat innehåller olika mineraler och kiselsyra.

”Det kom tillbaka”

– Det förändrade mitt liv. Håret började komma tillbaka. Jag blev lättirriterad eftersom jag var så olycklig över mitt hår. Nu har mina vänner noterat en stor förändring, säger Britt Ekland till Daily Mirror.

FAKTA

Därför faller det av

Hormonförändringar, medicinering, sjukdom, ärftlighet och vitaminbrist är några av orsakerna till kvinnligt håravfall.

Nyblivna mammor kan förlora mer hår än vad som anses vara normalt.

Hårtransplantationer och andra behandlingsformer efterfrågas även bland kvinnor. I dag används även medel som fungerar som bromsmedicin mot håravfall.

Alla människor tappar dagligen 100–150 hårstrån, vilket är helt i sin ordning då gammalt hår ersätts av nytt. Hår har en livscykel på 2–6 år innan det faller av.

Hos kvinnor kryper inte hårfästet uppåt. I stället brukar kvinnornas hår tunnas ut över hela hjässan, vilket då kallas diffust håravfall.

Den vanligaste typen av håravfall är ärftlig och drabbar även kvinnor. Närmare hälften av kvinnorna i åldern 40–50 år drabbas i olika utsträckningar av så kallat androgent håravfall.