Nya rön kan motverka fetma

Antalet fettceller avgör – bestäms före fem års ålder

HÄLSA

Paris Ny svensk och internationell forskning kan leda till bättre metoder för att behandla fetma.

Studien, som forskarna publicerar i den vetenskapliga tidskriften Nature, visar att personer med fler fettceller löper större risk att drabbas av fetma eller övervikt, än de med färre fettceller.

Forskarna vid Karolinska Institutet i Solna konstaterar att omkring 10 procent av en persons fettceller byts ut under ett år. Förhoppningen är nu att kunna hitta ett sätt att bromsa nyproduktionen av cellerna.

Antalet fettceller ökar under uppväxten och lägger grunden för fetma hos vuxna. Länge trodde forskare i stället att fettcellernas storlek orsakade fetma.

Avgörs före fem års ålder

Redan före femårsåldern avgörs enligt forskarna hur många fettceller man får. Det är i barndomen grunden för övervikt och fetma läggs – feta vuxna var ofta överviktiga som barn.

Det internationella forskarlaget, lett av tre forskare vid Karolinska institutet, har lyckats åldersbestämma fettceller och därmed kunnat konstatera att antalet är konstant hos vuxna. Bakom studien ligger arbete av 77 institutioner i Finland, Frankrike, Italien, Sverige, Tyskland och USA.

Kronisk glupskhet

Tidigare forskning har visat en ärftlig faktor bakom risken att bli fet. En gen, MC4R, styr energiförbrukningen och aptiten. En störning av den genen kan utlösa en kronisk glupskhet som resulterar i en ovanlig men dramatisk viktökning, särskilt om barn drabbas.

Nu visar en brittisk studie att förändringen inte ligger i själva genen MC4R utan i dess närhet. Teorin är att förändringen avbryter genens arbete, men det är fortfarande oklart hur.

TT/AFP