"Det är noll svårt"

Läs hela chatten med Karin Ahlborg

HÄLSA

Karin Ahlborg säger: Halloj! Nu är jag redo om någon annan är det!

Moderator säger: Då sätter vi igång med frågorna!

Moa säger: Hej Karin! Vad var din största motivation till att sluta?

Karin Ahlborg säger: Egentligen hade jag nog inte slutat nu om det inte hade varit för Aftonbladet. Men nu när jag har slutat så handlar det till en del om fåfänga och en del om hälsa ;-)

Juliaa säger: Hej! Min fråga är enkel - Hur och varför började du röka?

Karin Ahlborg säger: Jag började som många andra att röka på högstadiet för att vara cool. Men riktig rökare blev jag inte förrän jag flyttade hemifrån.

Kent säger: Hej. Tror ni att det är svårare att sluta snusa än röka?

Karin Ahlborg säger: Av det jag har hört av vänner och bekanta är det tuffare att sluta snusa eftersom man har en så kontinuerlig tillförsel av nikotin...

tja karin säger: Hej Karin! Har du barn? Och vad tycker dom om det här?

Karin Ahlborg säger: Jag har fyra söner och de är visserligen nöjda över projeket som de tycker är det bästa projekt jag gått med på i tidningen men de är samtidigt rätt skeptiska och säger "Det tror vi när vi har sett det"... ;-)

Charlotta säger: När är det svårast att låta bli ciggen?

Karin Ahlborg säger: Ärligt talat tycker jag inte att något speciellt tillfälle är särskilt svårt. Jag tänker reflexmässigt ta en cigg vid olika tillfällen men kommer genast i håg att jag ju inte röker och då är det bra så.

Cissan säger: Hejja hejja.. Det går att sluta röka... Jag var rökare i 20 år men har nu varit rökfri i 2 månader.. 10 kg plus så min fråga till dej blir.. Hur gör du för att undvika det klassiska småätandet?

Karin Ahlborg säger: Duktiga du!!! Ja, hur det går med småätandet vet jag inte alls. Det är ju lätt att förväxla röksuget med matsug.. Jag har en påse sockerfria tuggummin i beredskap hela tiden.

Kung säger: Karin, tror du att du kommer fixa det?

Karin Ahlborg säger: Jag är så grymt kaxigt övertygad om att jag numera är icke-rökare!!!!

Anonym säger: Hej. Jag såg att du läst boken ”Äntligen icke-rökare”, hjälpte den? Jag har beställt den jag tänkte fösöka vara rökfri efter sommaren.

Karin Ahlborg säger: Det är en suverän bok! Jag läste den (för andra gången) i tisdagskväll innan jag skulle sluta och jag tror absolut att det påverkarmig att tycka att det är så lätt.

ansi säger: Hej Karin, jag har försökt sluta röka väldigt länge, men varje gång jag känner lukten av rök, får jag som en panik! Hur ska jag göra?

Karin Ahlborg säger: Tja, vad kan jag säga? Jag är ju inte någon sluta-röka-expert men för mig har dels utmaningen, dels Äntligen rökfri-boken hjälpt mig att enbart tänka på alla vinster jag gör när jag slipper röka. Observera ordvalet: "slipper" istället för "Tvingas låta bli"...

Butti säger: Känner man sig inte uttittad när man röker?

Karin Ahlborg säger: Hur menar du nu? Eftersom det är färre och färre som röker och acceptansen blir lägre och läggre kan man väl känna sig som ett UFO understundom. Men om du menar om jag blir uttittad nu när jag slutat röka om jag skulle ta en cigg så är det just en väldigt stark motivation att INTE ta en cigg ;-)

Rebecca säger: Känner du inget sug efter cigaretter?

Karin Ahlborg säger: Nej, faktiskt inte. Som sagt - reflexmässigt kan jag tänka att jag ska röka men det hänger ihop med speciella situationer, som när jag sätter mig i bilen. Men det vara bara någon sekund innan jag kommer på att jag inte längre röker.

hanna säger: Hej! Min pappa röker jättemycket och har gjort det i flera år. Snälla hur kan jag få honom och sluta? Min familj försöker och få honom och sluta men han säger att det är svårt. Snälla jag vill hjälpa min pappa.

Karin Ahlborg säger: Jag har själv varit med om att folk (barn) har tjatat på mig att sluta och det enda som hänt är att jag har rökt ännu mer. Tyvärr är det bara rökaren själv som kan bestämma sig för att sluta röka. Men du kan hälsa att det är noll svårt. Jag kan bli lite irriterad på all propaganda (särskilt från nikotinersättningsindustrin) som säger att det är svårt och jobbigt och nästan omöjligt att sluta röka. Vem fan orkar, liksom?

Cindy säger: Jag tycker om att röka och kan för mitt liv inte bryta vanorna som vänta-på-bussen-ciggen, kaffe-ciggen etc.. Hur tusan gör man om man VILL röka, men samtidigt är livrädd för hälsoriskerna?

Karin Ahlborg säger: Tja, då fortsätter man att röka, det finns ju ingen magisk kur som kan få dig att vilja sluta. Själv har jag kört huvudet i sanden i 30 år och VELAT röka fast jag inte vill bli varken sjuk eller både lukta och smaka äckel...

Juliaa säger: Det värsta/bästa med en cigg enligt dig?

Karin Ahlborg säger: Det värsta är ju att det är skitäckligt, både att röka och att stinka rök. Det bästa har förut varit att man kan inbilla sig att man mår lite bättre än icke-rökare när man sitter på en uteservering och röker till ett glas öl. Fast DET är ju en fet lögn för icke-rökarna mår ännu bättre!!!

Freddy säger: God Dag Karin! 5 dagar? Jag höll uppe med snus i 4 dagar och mådde långt från bra. Det var kallsvettningar och jag satt för det mesta på en stol och skakade. Hur känner du dig?

Karin Ahlborg säger: Stackare! Jag har hört flera snusare som har berättat om sina kval när de slutar med snus. När det gäller mig har jag inte drabbats alls av några besvär men jag har ju å andra sidan inte lidit av abstinens varken på nätterna eller på långflyg trots att jag inte använt tuggummin eller plåster....

Duffy säger: Hur många paket om dan rökte du innan?

Karin Ahlborg säger: Minst 30 cigg och en riktigt bra dag kunde jag komma upp i 40-50 om det inkluderade festligare aktiviteter som att dricka alkohol tillsammans med kompisar...

Moe säger: hur hittar man motivation till att sluta då? dom första veckorna e ju lätt men sen...?

Karin Ahlborg säger: Ja, vi har ju inte kommit dit än. Men jag speedar på som en annan Pollyanna och är klämkäckt positiv till varje liten förändring i luktsinne, att slippa stinka rök och att det numera är snorbilligt att handla mat när inte två paket cigg ska ner i kassen....

Anonym säger: Nu när du försöker sluta, använder du dig av olika preparat som t.ex. nikotin plåster eller tuggumi?

Karin Ahlborg säger: Jag använder inga sådana hjälpmedel men testar hypnos. Det kommer jag att skriva mer om i Aftonbladet i veckan. (Jag tror stenhårt på det, kan jag avslöja)

Rebecca säger: Hej Karin. Har hört från bekanta som har slutat röka att de kände viss panik inför rökstoppet. Hur var det för dig?

Karin Ahlborg säger: Men den där paniken och rädslan för att överhuvdtaget börja sluta har sin rot i att alla jävlar påpekar att det är så extremt svårt och jobbigt att sluta. Vem vill frivilligt ge sig i kast med något stentufft som bara gör en nedstämd och sur? Det BEHÖVER inte alls vara svårt att sluta röka. Det kan till och med vara riktigt lätt!;-)

Kent säger: Hej Karin. Hur gammal var du när du började röka? Hur länge har du rökt?

Karin Ahlborg säger: De första ciggen rökte jag i sjuan. Då är man....13, va? Men rökare på riktigt blev jag när jag flyttade hemifrån som 17-åring - det är 30 år, minsann....

Hejhej ! säger: Har du gått upp i vikt nu under tiden du har varit rökfri?

Karin Ahlborg säger: På fem dagar? Nej, men gud bevare mig!

Anonym säger: Har planerat länge nu att sluta röka.. Men varför hittar man inte den riktiga motivationen?? Hur ska jag bära mej åt??

Karin Ahlborg säger: Om du inte redan har gjort det: Läs Äntligen icke-rökare av Allen Carr (jag låter som en papegoja när det gäller den boken) för den funkar suveränt bra som motivationshöjare!!

Moderator säger: Tiden är snart ute, dags för dagens sista fråga!

Cindy säger: Karin vad är ditt bästa tips till en vars övriga liv är helt upp & ner och som därför röker som en dåre som "tröst"? Mår ju bara sämre..

Karin Ahlborg säger: Hmmmm, egentligen tror jag på att bara föra krig på en front i taget så är det möjligt att vänta lite med rökstopp tills du kan fokusera på det så tror jag att du har bättre chanser att lyckas. Lycka till såsmåningom!!

Moderator säger: Chatten är tyvärr slut för idag, stort tack till dig Karin, och tack till alla er som ställt frågor.