RÖKFRIA – i fem dagar

Dag 5 – Katrin och Karin kämpar mot nikotinbegäret

HÄLSA

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg.

Motvilligt.

De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de närmaste veckorna kommer de att berätta om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Nu har de varit rökfria i fem dagar.

Katrin Schulman: Jag kände mig som en tönt faktiskt

1 maj

Jag vaknade superbakis, så det var helt okej att inte ta en cigg på förmiddagen. Jag var faktiskt inte ens särskilt sugen. Däremot åt jag lunch på stan och efter sista tuggan på min kycklingsallad hade jag gärna mördat någon för att få ta mig en cigarett.

Folk säger att suget går över på ett par minuter, men det folk glömmer att säga är att dessa två–tre minuter känns som timmar.

2 maj

Dagen började med en promenad runt Djurgården och frukost på KMK. Där var det tungt. Eftersom jag alltid äter gröt där som avlutas med en kaffe och en cigg kändes det väldigt märkligt att i dag sitta med endast min kaffekopp.

Jag kände mig som en tönt faktiskt. Som en sån där hälsonörd som tränar, äter gröt och lever så jävla sunt.

3 maj

Jag lägger märke till hur jag har platser på stan där min hjärna säger till mig att det är dags att ta en cigg. Egentligen varje gång som jag kommer ut från att ha varit inomhus. Det sjuka är att det tar så lång tid för hjärnan att informera mig om att det inte längre blir nån cigg.

Det är fruktansvärt. Först säger den till mig att jag ska röka. Då blir jag glad. Sen tar det en jävla tid innan den säger till mig att det inte blir nåt av. Dessa promillesekunder är de värsta. Besvikelsen.

På kvällen partade jag på och det var väldigt jobbigt att inte röka när jag gick från ett ställe till ett annat. Samma sak här. Från inomhus till utomhus. Mina vänner rökte och jag bad dem att blåsa rök i mitt ansikte. Helt fantastiskt!

4 maj

Vaknade superbakis. Gick ut och sprang fem kilometer. Det är nog det bästa med hela den här grejen. Att jag blir sugen på att springa.

Mötte sen syrran och hennes kille och vi åt på Ulla Winblad. Precis när jag tagit sista tuggan på min silltallrik ville jag börja grina. Varför gör jag det här? Jag älskar ju att röka!

Fredrik försökte muntra upp mig med Läkerol, men det kändes som ett jävla hån.

Det enda jag känner för att göra är att ta min bil och åka ut till Arlanda. Rusa in i den rökfyllda glasburen på terminal 5, lägga mig på golvet i fosterställning. Sen vill jag att någon ska klappa mig på huvudet och säga ”Allt kommer att bli bra”.

Karin Ahlborg: Det känns lite skamligt att inte vrida sig i abstinens

1 maj

Tralalalalalala ...

Gud, så löjligt enkelt det är att sluta röka!

Man låter bara bli att tända nästa cigg.

För hajja det här: Min nästa cigg kommer att kosta mig 750 000 kronor. Minst.

Det har jag lärt mig av Allen Carr som skrivit boken ”Äntligen icke-rökare”. Det finns ingenting som heter ”bara en cigarett till”, nämligen.

Tänder jag en cigg till fortsätter jag att röka och med tanke på att jag rökt för 2 000 kronor per månad och att jag optimistiskt ger mig minst 30 år kvar att leva så blir det en förbannat dyr cigg.

Och jag är ju inte ens sugen, tack ska du ha.

2 maj

Gick ut lite hårt i går, tror jag, med jobbigt trädgårdsarbete som bara pågick och pågick eftersom det inte fanns någon anledning att ta en paus när det inte innefattade rökning.

Alltså jobbade jag oavbrutet i flera timmar och sedan tog jag dessutom hunden på en dubbelpromenad.

I dag är jag småmör i kroppen men glad och helt lugn när det gäller rökningen.

Det flimrar förbi ibland vid typiska röksituationer att jag borde tända en. Men jag tänker verkligen att jag inte längre röker och ögonblicket försvinner utan att det blir det minsta besvärligt.

3 maj

Ha! I dag kände jag faktiskt hur väldigt gott det luktar av tvätten som hängt ute och torkat.

När jag var och handlade smög jag omkring och sniffade för att få känna den där gräsligt äckliga lukten av inbitna rökare. Men endera satt alla rökare hemma och blossade för fullt eller så har luktsinnet inte riktigt återkommit, för jag upptäckte inte en enda.

Det blev inget rödvin till lördagsmiddagen. Och det ska inte bli någon alkohol alls under den första månaden som rökfri heller. Så pass mycket misstror jag mig själv att jag inte vågar riskera ett halvslirigt omdöme som bestämmer sig för att testa ”bara en cigg”.

4 maj

Ja, lite skamligt känns det att inte vrida sig i abstinensplågor eller lida något helvetes rökkval.

Men i morgon (läs i dag) ska jag till jobbet för första gången någonsin som icke-rökare.

Jag har börjat varenda dag de senaste 20 åren med tidningar, kaffe och cigg i rökrummet på jobbet.

Vad fan ska jag göra i morgon?

FAKTA

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Karin Ahlborg

ÅLDER: 47. FAMILJ: Fyra söner. VIKT: 58 kilo. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: Som sjuttonåring. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var coolt. CIGARETTER PER DAG: Runt 30. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Medium. HÄR RÖKER JAG: I rökrummet, under köksfläkten, i bilen och utomhus. DÅ RÖKER JAG MEST: När jag dricker. DÅ RÖKER JAG INTE: När jag sover. MINUS MED ATT RÖKA: Förbannat äckligt. MED ATT RÖKA: Tryggheten. RÖKNINGEN KOSTAR MIG PER MÅNAD: 2 000 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Två.

ARTIKELN HANDLAR OM