"Inte röksugen alls. På förmiddagen."

HÄLSA
Katrin Schulman.

8 maj

Jaha. Då hade man firat en vecka. Lite stolt blir man, men har fortfarande inte fått sova en hel natt utan att vakna flera gånger, så det är jävligt kämpigt.

Träffade en kompis i dag som sa att det tar sex månader innan man slutar att tänka på cigg.

Känns hemskt.

Kanske att jag skiter i det här.

Mår absolut inte bättre på nåt sätt.

Jag läser hur Karin Ahlborg tjafsar om att hon helt plötsligt känner doften av sköljmedel! Mitt sköljmedel luktar precis likadant som det gjorde för en vecka sen. Trams, det där med luktsinnet.

9 maj

Japp! Då hade man blivit beroende av Vicks lakrits. Den där vidriga nicorette-

tabletten klarar jag inte av. Jag har den i munnen i 30 sekunder, sen springer jag på toa övertygad om att jag ska kräkas.

Nackdelen med att käka Vicks är att jag blir sjukt dålig i magen. Så nu går jag runt och fiser mest hela tiden. Jag har fortfarande inte minskat styrkan på mina plåster. Det vågar jag inte.

10 maj

Ännu en festkväll avklarad. Tuggummi och Vicks gör att jag klarar det.

Men fan va svårt det är att inte röka när man dricker alkohol.

Mycket värre än kaffe. Kaffet klarar jag jättebra nu.

Utan cigg.

Fast jag tänker på det vid varje kopp. Men det är okej. Jag klarar mig.

Men med alkohol är det så jävla mycket värre. Grejen är ju den att alla feströker. Den präktigaste lilla töntbruden röker fan på fyllan. Så det är svårt för mig att känna mig bekväm i icke-rökarrollen. Det är liksom inte jag.

Men det går.

11 maj

Bakis. Inte röksugen alls.

På förmiddagen.

Sen smäller det till och jag vill inget annat än att röka.

Jag belönar mig med att sticka till NK och köpa en top.

Allt känns genast mycket bättre.

I dag har jag även köpt nya nikotinplåster. Nu kör jag på mellanstyrkan. Undra hur det ska gå.

Jag har börjat sova också. Vaknar inte alls om nätterna längre.

Fan, det börjar arta sig, det här hälsolivet.

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg. Motvilligt. De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de närmaste veckorna berättar de om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Nu har de varit rökfria i tolv dagar.

Katrin Schulman