"De stinkande rökarna stryker sig mot mig"

HÄLSA
Karin Ahlborg.

5 maj

Första rökfria dagen på jobbet. Och hej! vad bra allting går. I stället för att sitta i rökrummet och läsa tidningar sitter jag utanför rökrummet och läser tidningarna.

Ingen sensationell förändring men jag upptäcker att jag då kan prata med både rökarna och icke-rökarna.

Klar bonus.

6 maj

”Blir det inte en aning tråkigt att skriva dag ut och dag in hur fantastiskt bra det går att sluta röka?”

Jag diskuterar fenomenet med en kollega. Varför påstår alla människor – inte minst inom vården – att det är så sabla svårt att sluta röka?

Är man lite konspiratorisk som jag så undrar man om det kan finnas ett samband med den lukrativa nikotinersättningsindustrin?

Läser en jönsig sluta-röka-bok vars hela innehåll gå ut på att inte slarva med vare sig nikotintuggummin eller plåster. Jag använder varken eller och har inte känt det minsta behov heller.

7 maj

Går till tandhygienisten för att fräscha upp munnen. ”Jaha, det syns tydligt att det är en rökares mun”, säger hon och radar upp tandlossning, tandköttsinflammationer och annat underbart.

Men allt ska i alla fall bli bättre i käften nu när blodcirkulationen kommer i gång. Tack för det!

8 maj

Okej, om blodcirkulationen kommit i gång så att jag slipper kalla händer och tandlossning så undrar jag om inte sexet borde bli bättre också. Blodtillströmningen har ju viss betydelse.

Men trots att jag letar en timme på nätet så hittar jag inte det uppmuntrande beskedet.

Är det bara mäns blodtillförsel som har betydelse för hur kul man har i sängen?

9 maj

Faller faktiskt till föga och aktiverar den Buttericksliknande elektroniska cigarretten.

Det smakar väl så där men det är lite roligt att se ett barn studsa inför anblicken av mig ”rökandes” i fåtöljen. Haha!

10 maj

Yes! I dag stryker de sig nästan mot mig, de gräsligt stinkande rökarna, i affären.

Jag blir lycklig över att sticka näsan i armvecket och känna doften av honungstvål i stället.

11 maj

Jag som trodde att jag skulle tvingas slita och gno i trädgården för att hålla mig från tankarna på cigg upptäcker att det går utmärkt att lata sig som rökfri också.

Jag tänker knappt på cigaretter längre.

Karin Ahlborg

ÅLDER: 47. FAMILJ: Fyra söner. VIKT: 58 kilo. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: Som sjuttonåring. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var coolt. CIGARETTER PER DAG: Runt 30. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Medium. HÄR RÖKER JAG: I rökrummet, under köksfläkten, i bilen och utomhus. DÅ RÖKER JAG MEST: När jag dricker. DÅ RÖKER JAG INTE: När jag sover. MINUS MED ATT RÖKA: Förbannat äckligt. MED ATT RÖKA: Tryggheten. RÖKNINGEN KOSTAR MIG PER MÅNAD: 2 000 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Två.

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg. Motvilligt. De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de närmaste veckorna berättar de om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Nu har de varit rökfria i tolv dagar.