”Älskar lukten av cigg”

Katrin Schulman testar passiv rökning

HÄLSA
Katrin Schulman.

15 maj

Tidningen KING listade Sveriges modemäktigaste män och jag gick dit för att se på dem. Festen var på Berns terrass så alla rökte. Skillnaden var bara den att alla rökte såna där töntiga smala, långa, vita cigaretter. Killarna med. Men det luktade lika gott och jag bad Calle blåsa rök i mitt ansikte och det var fantastiskt. Jag älskar verkligen lukten av cigg. Jag tycker inte att det är äckligt på nåt sätt. Bara ljuvligt gott.

16 maj

Jag spelade skivor på Café Operas invigning av deras uteservering. Med uteservering menas att själva festligheten är utomhus. Det betyder att det här rökförbudet som finns i Sverige inte märks av alls. Närå! Alla röker precis överallt. Jag har aldrig varit så röksugen som den här kvällen.

Det har gått 16 dagar sen jag slutade och det har varit bättre och det har varit sämre. Men det här var det värsta. Det var fruktansvärt. Ju fullare jag blev desto mer fiskade jag efter att få ta mig ett litet bloss på någons cigarett.

Mina vänner var det helt omöjligt att finta, men främmande var lättare att lura. Några gånger kom jag riktigt nära att få ta mig ett bloss. Men i sista sekund kom de på vem jag var och då slet de bort ciggen ur min hand och började med något tramsigt peptalk om att jag är så duktig och att jag inte ska förstöra allt nu och bla bla bla ...

17 maj

Bakfull och mens på samma gång. När jag var rökare tillät jag mig själv att svulla under dessa omständigheter, så naturligtvis blev det en svulldag i dag. Ingen fara. Jag lyckades trycka en påse mandelchoklad, en halv kladdkaka med grädde, en godispåse och en chipspåse. Ingen fara. När det var dags att sova kom jag på att jag glömt att sätta på nikotinplåster.

18 maj

Utmaningen i dag blev att köra en dag utan plåster och utan svull. Det gick bra. Med lite Vicks och Läkerol kirrar man det mesta. Kanske att jag nu är fri. Kanske att jag kan klara mig utan nikotin. Jag har svårt att tro att det ska gå på 18 dagar. Då är det ju superpatetiskt att det är så många som röker. Om det är så lätt att sluta, menar jag.

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg. Motvilligt. De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de närmaste veckorna berättar de om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Nu har de varit rökfria i nitton dagar.

Katrin Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM