”Hur farliga är fästingarna?”

10 frågor och svar om fästingar

1 av 2
HÄLSA

1. Hur ser fästingprognosen ut inför sommaren?

Får vi en normal sommar, lite regn och ganska vackert väder, så finns det en risk att vi kommer att få en hel del fästingar i skog och mark.

2. Hur farliga är fästingarna för barn?

Barn får i allmänhet lindrigare besvär än vuxna vid både borrelia och TBE. Vid borrelia ser vi oftare en halvsidig ansiktsförlamning hos barn. De blir lättare bitna i huvudet när de leker och rullar sig i gräset, och det ökar risken för påverkan av nervsystemet.

3. Rekommenderar du att man vaccinerar sig mot TBE?

Ja, om man bor i ett riskområde eller är ute mycket i skog och mark. Är man osäker kan man kontakta sin vårdcentral för en individuell riskbedömning.

4. Hur ser vägen tillbaka ut efter TBE?

Det är mycket individuellt men gemensamt för alla är att tiden är viktig för den naturliga läkningen och det kan vara mycket tålamodsprövande.

5. Hur går vaccineringen till?

Man tar två doser med en till tre månaders mellanrum och för att sedan behålla skyddet så är det viktigt att ta en påfyllnadsdos vart femte år. Är man över 60 år blir det vart tredje år.

6. Varför finns det fästingar?

Fästingarna är, som alla andra arter, delaktiga i den ekologiska balansen. Men det hade nog inte varit någon katastrof om de inte funnits.

7. Har växthuseffekten någon inverkan på fästingarna?

Tveklöst. De flesta är överens om att TBE har ökat och att det är kopplat till klimatförändringarna. Milda vintrar ger mer fästingar och i Norden har de ökat, även i nya områden som Norrland där de tidigare inte överlevt på grund av kylan.

8. Kan smitta spridas direkt från husdjur till människa?

Nej, det är ovanligt. Men vi ser att hund- och kattägare drabbas mer, antagligen för att djuren drar hem fästingar som sedan biter ägaren. Något enstaka fall av smitta från djur till människa har hittats hos jägare som skjutit rådjur och smittats genom blod från djuret.

9. När kan man börja vaccinera sig?

Vaccinet är godkänt från ett års ålder men jag tycker en lämplig ålder är runt tre år. Man brukar generellt vara återhållsam med att vaccinera förskolebarn om de inte befinner sig i riskzon. Men vi avråder aldrig från en vaccination om föräldrarna vill, eftersom det är väldigt få biverkningar.

10. Det finns vaccin mot TBE men inte mot borrelia, hur kommer det sig?

Det pågår en utveckling av borreliavaccin men det kommer att ta tid. Först ska vaccinet prövas och sedan måste man vara säker på att det inte ger biverkningar. Jag skulle tro att det tar sex, sju år innan det finns på marknaden.

Så här skyddar du dig mot fästingar

Använd ljusa och heltäckande kläder och stövlar, då ser du lätt fästingarna.

Insektsmedel kan hjälpa mot fästingar med det är inget heltäckande skydd.

Kolla kropp och hår varje dag om du befinner dig i ett riskområde som Stockholms skärgård och Mälardalen. Kom ihåg att fästingen kan krypa runt i flera timmar innan den biter sig fast.

Vaccinera dig mot TBE om du vistas i ett riskområde.