Läkarna slarvade – därför dog Sofia

Ettåriga Isabel fick aldrig träffa sin tvillingsyster

Foto: Foto: HANNA MODIGH
SOFIA ÄR DÖD Sarah Luna och dottern Isabel vid tvillingsystern Sofias grav. Sofia föddes med navelsträngen fyra varv runt halsen. Två läkare blev varnade.
HÄLSA

Isabel, 1, fick aldrig träffa sin tvillingsyster.

Nu har två läkare varnats för slarvet vid flickans död.

– Sofia föddes med navelsträngen fyra varv runt halsen, säger mamman Sarah Luna.

Isabel tultar nyfiket omkring i vårgräset, men bryr sig inte så mycket om korset och blommorna.

– Hon är liten och förstår inte innebörden än men hon har vant sig vid våra besök vid graven, säger Sarah Luna.

Sökte hjälp på SöS

På Skogskyrkogården vilar hennes andra tvillingdotter Sofia sedan 24 oktober 2006, dagen som borde varit hennes och Isabels gemensamma födelsedag.

Några dagar tidigare hade Sarah Luna höggravid sökt hjälp på Södersjukhuset i Stockholm för symptom på havandeskapsförgiftning – huvudvärk, dimmig syn och domningar i händer och fötter.

En ultraljudsundersökning visade att det ena fostret inte ökat i vikt som det borde, men 31-åringen skickades ändå hem för att invänta en spontan förlossning.

Begick fel efter fel

När hon några dagar senare kom tillbaka till Södersjukhuset levde fortfarande bägge fostren, men läkarna begick fel efter fel, konstaterar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som granskat fallet och utfärdat två varningar.

En läkare varnas för att hon inte tagit tecknen på havandeskapsförgiftning allvarligare.

En annan läkare varnas för att han missat att det ena fostrets hjärtljud inte var normala och för att han inte ordinerade snar förlossning när det ena fostret inte rörde sig.

Läkarna hade slarvat

– Först blev jag och min man lättade över varningarna. Sedan blev vi mest ledsna, i utredningen blev det så tydligt hur mycket läkarna slarvat och det väckte minnen.

Strax före midnatt 24 oktober konstaterade läkarna att det ena fostrets hjärta slutat slå.

– Vi var livrädda att även det andra barnet skulle dö, men läkarna hävdade att jag var tvungen att föda fram barnen naturligt, något som kunde ta dagar. Det var först efter mycket tjat och när hela familjen grät av oro som jag fick kejsarsnitt.

Isabel var den som föddes fram först. Några minuter senare kommer den andra flickan, Sofia, med navelsträngen fyra varv runt halsen.

HSAN:s beslut har rivit upp såren, men i dag är föräldrarna starkare och vill varna andra.

Ställ krav på läkarna

– Som gravid för första gången sitter man där trött och ledsen och läkarna låter väldigt självsäkra. Men man ska lyssna på sig själv.

Man ska ställa många frågor – och krav på läkarna.

Inte minst om att de ska kolla navelsträngen även under graviditeten, inte bara under förlossningen.

FAKTA

146 varningar delades ut 2007

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) tar emot anmälningar om felbehandlingar från patienter, anhöriga eller från Socialstyrelsen.

Under 2007 utdelades 234 erinringar, den mildaste påföljden, och 146 varningar. Dessutom återkallades 31 läkarlegitimationer sedan Socialstyrelsen ansökt om det.