Varning för superpiller

Antirökmedicin tros ha orsakat över 20 bilolyckor i USA

1 av 2
Aftonbladet.se 23 november 2006.
HÄLSA

Sex miljoner människor har försökt sluta röka med Champix.

I Sverige har 33 000 personer ätit medicinen.

Men nu kommer larmrapporter om livsfarliga biverkningar. Bara i USA tros över två dussin bilolyckor ha orsakats på grund av läkemedlet.

Det är den amerikanska organisationen Institute for Safe Medication Practices, ISMP, som varnar för ett brett spektrum skador som kan uppstå för brukaren av rökavvänjningsmedicinen Champix.

Störningar av hjärtrytmen uppfattade som "potentiellt dödliga", allvarliga hudreaktioner, akut hjärtinfarkt, slaganfall, diabetes, psykoser, aggressivitet och självmord hör till biverkningarna som nämns.

Enligt ISMP rapporterades hela 988 allvarliga skador till amerikanska läkemedelsverket, FDA, under sista kvartalet 2007 – samtliga orsakade av Champix vars aktiva ämnet heter vareniklin. Det är en siffra högre än för något annat läkemedel.

Rekordmånga anmälningar

Snittet för de 769 läkemedel som fanns i registret under samma tid var fem anmälningar.

– Denna stora mängd rapporter föranledde oss att genomföra en analys av alla incidenter för vareniklin som inträffat sedan medicinen godkändes 2006, skriver ISMP på sin hemsida.

Samtidigt kopplar organisationen Champix till fler än två dussin bilolyckor.

Daniel Wiliams är en av dem som hade hoppats på att den receptbelagda medicinen skulle hjälpa honom att bli rökfri – men som i stället nästan kom att mista livet.

Upplevde förlamning vid ratten

Bara några dagar in på behandlingen körde han av vägen med sin lastbil på en landsväg i Louisiana. Flickvännen som satt vid hans sida noterade att hans ögon "rullade bakåt" samtidigt som han accelererade med händerna frusna vid ratten.

– Något liknande har aldrig hänt mig förut, berättar han själv för Los Angeles Times, tacksam över att ha överlevt kraschen.

I Sverige säljs Champix på apoteket. Återförsäljaren Pfizer skriver på sin hemsida det inte finns några vetenskapliga bevis för att rapporterna om depression och självmord skulle stämma. Den vanligaste biverkningen, menar företaget, är "måttligt illamående" samt drömmar, huvudvärk och sömnstörningar.

"Inte okända biverkningar"

Petra Eurenius, informationschef vid Pfizer AB, säger till aftonbladet.se att biverkningarna inte är nya och inte heller okända för företaget.

– Det är kända biverkningar och rapporten, som är amerikansk, gäller i USA. I de fall rapporter kommer in till oss följer vi upp dem och rapporterar direkt vidare till Läkemedelsverket. Sedan är det upp till dem att göra en bedömning om läget är tillräckligt allvarligt för att göra en förändring i de Fass-texter som finns.

Hon påpekar att Champix, som funnits på markanden i ett och ett halvt år, är "väl uppskattat och väl använt".

– När användarna är många rapporteras många biverkningar in. Även ett effektivt läkemedel kan ha biverkningar.

Men att två dussin människor varit nära att omkomma i trafiken, bara i USA, är inte det allvarligt?

– Jo, det är det absolut. Fast det är inte fastslaget att de inrapporterade biverkningarna är orsakade av läkemedlet Champix. Men vi tar alla händelser på allvar. Och vad gäller bilkörning ska man först ta läkemedlet några dagar utan att köra bil för att känna efter hur man reagerar eftersom läkemedlet kan orsaka dåsighet och trötthet.

Borde ni inte förtyliga produkttexten?

– Det kan bli aktuellt att förtydliga den. Men det är upp till läkemedlesverket att göra en bedömning. Vi förlitar oss på deras bedömingar och samarbetar löpande med myndigheterna. Har man frågor eller känner oro bör man rådgöra med läkare.