Fästingbettet kan döda dig

Fästingarna bär på cancerframkallande borrelia – Aftonbladet svarar på de vanligaste frågorna

1 av 3 | Foto: Foto: NICLAS RYBERG
ska kanske vaccinera sig Inta Rivasfaur, 28, har picknick med sin dotter Maja, 3, på Långholmen i Stockholm. Hon är orolig för borrelia och funderar på att vaccinera både sig själv och Maja. ”Ja, framför allt med tanke på min dotter”, säger hon.
HÄLSA

Se upp – fästingarna är här.

10 000 svenskar drabbas varje år av borrelia efter att ha blivit bitna av fästingar.

De flesta slipper lindrigt undan, med bara hudutslag, men var tionde drabbas senare av led- eller nervproblem som kan bli långvariga.

Nu har forskarna upptäckt att borrelia också tredubblar risken att drabbas av svårbehandlad och dödlig lymfkörtelcancer, mantelcellymfom.

Här svarar två experter, infektionsläkaren Rolf Gustafson och cancerprofessorn Bengt Glimelius, på tolv frågor om borrelia.

Jag har haft borrelia – hur stor är risken att jag drabbas av den här speciella formen av lymfkörtelcancer?

– Risken är tre gånger så stor. Men mantelcellymfom är ovanligt, i Sverige drabbas cirka 100 personer om året. Så satt i sitt sammanhang, med allt annat man kan drabbas av efter borrelia, är detta inte något man ska oroa sig för.

Finns det något botemedel mot mantelcellymfom ännu?

– Nej, inte i dag. Det är ett relativt snällt lymfom, men alla som drabbas dör, i snitt, inom tre, fyra år. Men det är en bot på gång, det kommer en ny behandling, som kanske kan bota 30 procent av patienterna, vilket aldrig tidigare rapporterats.

Vilka är symptomen?

– Som för andra lymfom: man märker en förstorad lymfkörtel på halsen, i armhålan eller i ljumsken. Eller så blir man sjuk, går ned i vikt, börjar svettas på nätterna eller får feber.

Om jag blir fästingbiten – hur stor är risken att drabbas av borrelia?

– Ungefär ett fästingbett av 60 ger upphov till en borreliainfektion.

Hur kan jag minska risken?

– Genom att snabbt upptäcka och ta bort fästingen. Det tar oftast två dygn från det fästingen biter sig fast tills borreliabakterien överförs.

Är det större risk att drabbas om man klämmer på fästingen?

– Ja, då fungerar fästingen som en levande injektionsspruta. Ta så långt fram på fästingen som möjligt och dra rakt ut, gärna med de speciella fästingplockare som finns. Förpreparera inte fästingen med olja, fotogen eller nagellack, då kan den kräkas och fler bakterier överföras.

Hur märker jag att jag drabbats av borrelia?

– Det klassiska symptomet – som upp till tre fjärdedelar av dem som drabbas får – är den ringformade rodnaden. Den kommer 1–4 veckor efter fästingbettet och är större än 5 centimeter i diameter.

Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har borrelia?

– Kontakta läkare. Du behöver antibiotika så fort som möjligt. Inte för att du är sjuk, men för att undvika att bakterien sprids till leder eller nervsystem. En tiodagars kur antibiotika brukar räcka.

Hur vanligt är det att borrelia sprider sig till nervsystemet?

– Var tionde smittad, det vill säga drygt 1 000 personer om året, drabbas av detta.

Om jag haft borrelia, blir jag immun då?

– Nej, tyvärr. Många har kvar antikroppar mot borrelia i flera år.

FAKTA

Så skyddar du dig mot fästingarna i sommar

Klä dig i täckande kläder. Bär långärmat, byxor och stövlar. Gärna ljusa kläder, så ser du fästingarna bättre. Om du går i högt gräs eller buskage - stoppa byxorna innanför strumporna.

Använd ett myggmedel, som även till viss del skyddar mot fästingar, som exempelvis Mygga.

Kolla dig själv och dina barn direkt när ni har varit ute i naturen. Titta särskilt i barnens hårbotten, i nacken och bakom öronen.

Vaccinera dig mot TBE, fästingöverförd hjärninflammation.