Så gla´ kan du va av dna

Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura gen

Foto: urban Andersson
HÄLSA

Glad prick eller kronisk deppare?

Här finns bara genvägar.

Mestadels.

Dina gener bestämmer till hela 80 procent om du är en glad gamäng eller syster dyster.

Samma dna styr också din benägenhet till sömnsvårigheter, ångest och depression.

Din genomsnittliga lycka över tid beror endast till 20 procent på omgivningen.

I alla fall om man får tro en färsk studie från vårt västra grannland.

– Några verkar vara födda mer nöjda än andra, säger Ragnhild Bang Nes, doktor i psykologi vid norska Folkehelseinstituttet.

Hon har studerat skillnader och likheter mellan totalt 8?000 enäggs- och tvåäggstvillingar, mellan 18 och 31 år gamla.

Inte evig olycka

Genom avancerade matematiska beräkningar kom hon fram till att just 80 procent beror på gener och 20 procent på miljö.

– Det innebär inte att det finns en enda lyckogen. Det vi mäter är summan av många gener, säger hon.

Men den som har fötts med fel gener är inte dömd till evig olycka.

Singlar är olyckligare

– Ha ha, nej det tror jag inte. Vi har ju många studier som visar att till exempel psykoterapi har effekt. Men en del har kanske lättare än andra att ändra på sig.

Också den amerikanske psykologiprofessorn Martin Seligman menar att det främst är generna som avgör om du är lycklig eller ligger sömnlös om natten. Näst viktigast är att ha en partner – singlar är mer olyckliga.

Marie Allen, docent i medicinsk genetik vid Uppsala universitet, påpekar att man inte får glömma samspelet mellan gener och miljö – det är avgörande.

Signalsubstanser

– Hur vi är som personer avgörs till hälften av gener och till hälften av miljö enligt de flesta studier, säger hon.

Känslor av lycka beskriver hon som en ”cocktail” av hormoner och signalsubstanser i hjärnan. Bra gener ger en bra cocktail.

Kan man vara född olycklig?

– Nej, men man kanske kan vara född till att lättare känna olycka, säger Marie Allen.

Radioprataren Annika Lantz, 39, tror inte att man föds med lyckliga gener. Själv lättar hon upp humöret på tusentals svenskar varje vecka.

– Vi som försöker få andra att skratta är de allra olyckligaste du kan tänka dig! säger hon.

FAKTA

Vad tror du – föds man med lyckliga gener?

Barbro ”Babben” Larsson, 51, komiker, Stockholm:

– Jag tror det handlar mycket om mental inställning. Du söker tecken på att du har det bra. Men det är möjligt att man kan ärva den inställningen. Generellt är jag ganska lycklig. När jag hinner tänka efter. Ofta stressar jag för mycket.

Pia Johansson, 47, skådespelare och komiker, Stockholm:?

– Lycka kan vem som helst skapa sig. Det är ett sätt att se på tillvaron och har inte så mycket med gener att göra tror jag. Jag är lycklig och det är småsaker som man kan fånga här och nu gör mig glad. Som att gå med guddottern på bio.

Annika Lantz, 39, radiopratare, Stockholm:

– Jag tror inte på gener i den här frågan. Utan en kombination av väder, tid på dygnet och ren tur. I mitt fall: gärna i augusti när det är långa skuggor vid pass sju på kvällen då jag kan cykla och känna mig lite ensam – men inte olycklig. I går åkte jag skridskor i skymningen och upplevde något som påminner om lycka.

Henrik Dorsin, 30, komiker, Stockholm:

– Om glaset är halvfullt eller halvtomt beror på om man har en optimistisk läggning eller inte. Men om det beror på gener eller uppväxt vet jag inte. Jag blir lycklig av att vara med familjen, men behöver samtidigt kicken av att stå på scen och få 500 pers att skratta så de kissar på sig. I grunden är jag lycklig.

Träningstips: Så blir du lyckligare

Född med ”olyckegener”?

Lugn.

Enligt Martin Seligman, professor och grundare av ”positiv psykologi”, kan du träna upp dig – och bli 10–15 procent lyckligare.

Vänner och familj. Vilka människor skrattar du med? Tänk efter: vilka är dina bästa minnen? Skriv ned vilka som var där och varför de fick dig att må bra. Se till att träffa dessa personer varje vecka.

? Positiv självbild. Ta reda på vad du är bra på! Skriv ned dina tre främsta egenskaper. Svårt? Ta hjälp av en vän. Hitta på nya sätt att använda dina styrkor.

? Hitta inspirationen. I vilka situationer trivs du med tillvaron? Känner att allt flyter på? Identifiera de situationer och tillstånd som skapar glädje och inspiration. Försätt dig i det tillståndet regelbundet.

? Den fysiska miljön. Omge dig med saker som ger dig livsglädje, både hemma och på jobbet. Varför inte en blomma, eller bilder på dina barn.