Fruktfrossa och bli bikinismal på 3 veckor

Festa på fräscha frukter

HÄLSA

Snart är det dags för stranden och kanske känner du att det finns några kilon att jobba bort innan?

Lugn – med rätt kost och extra aktivitet finns alla chanser att lyckas. Frossa loss i frukt och grönt – perfekta välgörare för en skön semesterform.

Än finns det tid att få bort några av vinterns extrakilon inför sommaren. Med en meny laddad med frukt och grönt samt en rejäl dos träning kan du gå ner ett kilo i veckan.

Inför sommarens badsäsong är det många som upptäcker att ett eller två kilo har smugit sig på under vintern. Det blir lätt en korv eller kaka extra när den tjocka jackan döljer magen.

Men få inte panik, än är det inte för sent att göra något åt problemet innan bikinin ska på. Kokboksförfattaren Kristina Eriksson, som bland annat är matskribent för viktklubb.se, har för Kropp & Hälsa satt ihop en veckomeny laddad med recept som innehåller mycket frukt och grönt.

Fräscha klassiker

– Det blir nytt och fräscht men med inslag av svenska klassiker. Jag har lagt in mycket frukt och grönt i recepten och det blir härliga smaker och kombinationer, säger Kristina Eriksson.

Lägg till träning

Varje dag är baserad på ett intag av 1 500 kcal, en lagom nivå om du vill tappa runt ett halvt kilo i veckan. Men för att tappa ett kilo i veckan måste du lägga till en rejäl dos träning också.

När du använt hela veckoschemat fortsätter du och kombinerar ihop nya recept för de kommande två veckorna, så kan du lyckas gå ner tre kilo. En kvinnans normalintag av kalorier bör ligga på mellan 1 800–2 000 kalorier per dag. Om du vill minska i vikt bör du äta ungefär 500–600 kalorier mindre om dagen. Det är viktigt att du inte äter för lite kalorier eftersom du då har svårt att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver.

Kombinera med gryn

– Satsa på mycket frukt och grönt, de innehåller lite kalorier men mycket fiber och vitaminer ett bra tips är att kombinera frukten med olika grynrätter så att det mättar lite mer, säger Kristina Eriksson.

Ett annat hett tips inför sommaren är att satsa mycket på kallskuret och skaldjur. Kalkon och kycklingfilé är kalorisnålt och gott att kombinera med olika sallader.

Foto: JUPITER

FAKTA

Frukt är fullproppat med nyttigheter

Hallon och jordgubbar:

Bär är fulla av antioxidanter och vitaminer och fungerar utmärkt om man vill höja ämnesomsättningen. De stimulerar organen som är inblandade i att avgifta kroppen och gör att vi bränner fett mer effektivt.

Jordgubbar hjälper kroppen att släta ut fina linjer och rynkor. Hallon är milt laxerande och sägs vara bra för att lindra PMS-besvär.

Apelsin:

Innehåller mängder av C-vitamin och lite kalorier en kombination som gör apelsinen till ett oslagbart mellanmål. Bra för tarmens hälsa och hjälper till att driva ut slaggprodukter.

Körsbär:

Innehåller förutom en mängd vitaminer även ellagic acid ett supernäringsämne som tros kunna bekämpa cancer. Körsbär är särskilt nyttiga om du varit i en rökig miljö eller konsumerat mer alkohol än du borde.

Banan:

Innehåller relativt mycket kalorier men är trots det en bra frukt om du bantar eftersom de innehåller mycket fiber och är en utmärkt proteinkälla med lågt fettinnehåll. Bananer sänker det skadliga LDL – kolesterolet.

Vattenmelon:

Består till 92 procent av vatten vilket gör den till en utmärkt törstsläckare full av viktiga vitaminer. Fröna innehåller essentiella fettsyror och protein så det är bra att låta dessa vara kvar i frukten.

Äpple:

Är fulla av vitaminer, mineraler och fiber och är utmärkta för dig som försöker gå ner i vikt. Äpplen hjälper till att hålla tarmarna friska och att minska det dåliga kolesterolet i blodet.

Kiwi:

Kiwifrukter är fulla av vitaminer och fiber och hjälper till att förhindra att kroppen samlar på sig överflödig vätska. Kiwi förbättrar även matsmältningen och immunförsvaret.

Vindruvor:

Fungerar bra för dig som har ett extremt sockersug eftersom de är extremt söta. Om man vill gå ner i vikt ska man inte äta för många men i lagom dos är de mycket bra eftersom de har renande effekter och en milt laxerande effekt.

ARTIKELN HANDLAR OM