Åhh nej – ännu en larvig diet

Insekter är nyttiga för både människa och miljö

HÄLSA

LONDON. Myror i byxorna?

Nej, men gärna fjärilar i magen.

Foto: Foto: IBL
NYTTIG DELIKATESS FN:s nya försök att skapa en bättre värld – insekter som föda. Och enligt experten smakar de dessutom riktigt gott.

Nu ska insekterna stoppas i munnen.

Det är nyttligt både för människan och miljön, fastslår de sakkunniga.

Rödmyror, gräshoppor, vattenbaggar, silkesmaskar och syrsor.

Det låter vidrigt som föda, men en insektsinsikt senare kan det ligga på din tallrik.

Småkryp och flygfän i torkad form kan innehålla dubbelt så mycket protein som kött och fisk.

Det är alltså inte utan anledning som trollsländor ses som en delikatess på Bali och invånarna på Nya Guinea njuter av larver i bananblad.

Färre skadedjur

Nu förväntas även Europa avlasta moder jord och samtidigt minska antalet skadedjur.

– Men det gäller att hitta en form så att ingen behöver titta insekten i ögonen när den ska ätas, säger Patrick Durst på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation till Evening Standard.Stefan Holm

FAKTA

Experten David Gracers bästa insektsrecept

Liten gräshoppa

”Påminner om räkor och blir röda när de kokas på samma sätt. Väldigt knapriga.”

Näringsvärde:

Protein 20,6 g

Fett 6,1 g

Kolhydrater 3,9 g

Kalcium 35,2 mg

Järn 5,0 mg

Rödmyra

”De serveras som puppor och ser ut som vita bönor. Jag brukar sautera dem med smör. De har en mild och raffinerad smak, som mandel, och är krämiga i konsistensen.”

Näringsvärde:

Protein 13,9 g

Fett 3,5 g

Kolhydrater 2,9 g

Kalcium 47,8 mg

Järn 5,7 mg

Stor vattenbagge

”Jag lägger dem på rygg, öppnar bröstet och tar ut köttet, på samma sätt som med en krabba. Köttet är fruktigt, lite som vattenmelon och äpple.”

Näringsvärde:

Protein 19,8 g

Fett 8,3 g

Kolhydrater 2,1 g

Kalcium 43,5 mg

Järn 13,6 mg