Så solar du säkert i sommar

Bästa tipsen för din hudtyp

HÄLSA

Rosa, bränd eller brun. Alla reagerar olika på solens strålar. Söndag lär dig hitta rätt solskydd till just din hudtyp.

Foto: agneta elmegård
Diane Rupas.

Investerar du i ett bra solskydd tidigt i livet gör du huden en tjänst och kan komma att åldras utan solskador och pigmentförändringar. Visst är solen hälsobringande och livsviktig men det kan bli för mycket i stora doser. Nu är tiden då lata dagar på stranden kan förvandla din hy till ett rött inferno. För att inte tala om vad en utlandssemester kan göra. I princip får huden en chock när vi slänger kläderna, oförberedda på solens attack.

– Det är fortfarande fler som väljer solbränna framför att vara vita. Det är ett ideal som sänder ut sundhet och friskhet och gäller i stort sett hela västvärlden. Det är inne att vara brun, trots att vi vet om riskerna, säger Diane Rupas, talesman för det Amerikanska hudvårdsföretaget Neo Strata som ligger bakom en speciell UV-kamera. Den används av hudläkare för att upptäcka solskador och hudförändringar innan de blivit synliga för blotta ögat.

Hur ska man veta vilket solskydd som är rätt för just mig?

– Varje person har en individuell hudtyp och det gäller att identifiera den. Dermatologer använder sig ofta av den så kallade Fitzpatric scale för att ta reda på vilken hudtyp man har. Är man osäker så kan man få hjälp på en hudsalong om vilka solskydd man ska använda.

Vad är ditt bästa tips om man är osäker på vad man ska använda för solskydd?

– Det är bättre att använda för högt solskydd än för lågt. Så gå upp i spf om du är osäker. Lär dig hur din hud reagerar på sol och smörj in dig rikligt, det vanligaste felet är att man tar för lite kräm.

ARTIKELN HANDLAR OM