USA-forskare varnar för flip-flops

HÄLSA

Att gå omkring i flip-flops hör sommaren till. Men se upp – amerikanska fotspecialister varnar för att billiga och sladdriga flip-flops kan skada fötterna och vålla olyckor.

Flip-flops är sinnebilden av en avslappnad tillvaro på stranden eller i trädgården. Men enligt experter i Amerikanska fotmedicinska sällskapet ligger tunna flip-flops bakom allt fler fotskador och halkolyckor.

– De som går i dåligt konstruerade flip-flops kan dra på sig smärtsamma besvär i hålfoten, seninflammationer och stukade anklar, säger sällskapets ordförande Ross Taubman, som rekommenderar stadiga flip-flops i läder.

En tidig signal på fotskada är om man drabbas av hammartå, där musklerna i tårna förblir hopdragna efter att ha hållit foten på plats i sandalen. Andra tecken är ömmande blåsor och skavsår mellan tårna.

Men fotortopeden Anne Skog vid Nacka Närsjukhus Proxima har inte hört talas om att någon skadats av flip-flops.

– Det finns ingen randomiserad och utvärderad vetenskaplig studie med vettigt innehåll som vare sig stöder eller avråder från att man ska använda flip-flops, säger hon.

– Det som gör ont och är obehagligt för fötterna ska man låta bli, och det som känns skönt kan man fortsätta med. Man ska välja med förstånd, om det gör extremt ont att gå i flip-flops ska man välja en annan sko.

FAKTA

Fem råd om flip-flops

Varningens ord till flip-flopsälskare, signerade American Podiatric Medical Association:

Gå inte omkring i samma flip-flops år efter år. Är de för slitna, byt ut dem.

Se upp om det irriterar mellan tårna, klådan kan utvecklas till blåsor och besvärliga skavsår.

Ta inte långa promenader i flip-flops. Även de stadigaste exemplaren erbjuder för dålig stötdämpning och för svagt hålfotsstöd.

Jobba inte i trädgården i flip-flops. Skydda alltid tårna när du klipper eller trimmar gräset.

Idrotta aldrig i flip-flops. Risken är stor att du antingen stukar eller bryter tår eller fotled.

(TT)

TT