”Jag kan inte tänka mig vad livet blivit utan dig”

Patrick Swayzys farväl av hustrun – nu förbereder han sig för döden

1 av 5 | Foto: AP
Cancern har spridits Patrick Swayze, 55, är en skugga av sitt forna jag. Jennifer Grey, danspartnern från ”Dirty Dancing”, ger honom stöd i kampen mot bukspottkörtelcancern.
HÄLSA

LONDON. Han köper kärleksgåvor till hustrun.

Skriver ned sin sista vilja.

Och säkrar ekonomin.

Nu förbereder sig ”Dirty Dancing”-stjärnan Patrick Swayze för döden.

I mars kom beskedet.

Skådespelaren Patrick Swayze, 55, hade drabbats av cancer i bukspottkörteln och uppgavs bara ha veckor kvar att leva.

Då förnekade stjärnan sin dödsdom, via sin läkare.

–?Patrick har en begränsad form av sjukdomen men får behandling och reagerar positivt på den, sa läkaren, George Fisher, till People.

Nu har tretton veckor gått.

Och de nya bilderna som kablas ut visar en tärd superstjärna, långt från den sexsymbol som tog Sverige – och världen – med storm i rollen som Orry Main i den omåttligt populära tv-serien ”Nord och Syd”, eller som dansaren Johnny Castle som förförde Baby i ”Dirty Dancing”. Grå i ansiktet och med insjunkna kinder kämpar Patrick Swayze mot sin sjukdom, med ­sina forna motspelares stöd.

”Han är en kämpe”

–?Han har all min kärlek. Han är en kämpe, säger Jennifer Grey, 48, dans- och kärlekspartnern i ”Dirty dancing”.

–?Patrick, jag vill att du ska må bättre, sa ”Ghost”-kollegan Whoopi Goldberg, 52, direkt till kameran under en tv-sändning och kastade en slängkyss när Swayzes sjukdom blivit känd.

Även amerikanska rymdstyrelsen NASA vill hjälpa stjärnan. De har gett skådespelaren, som är en erfaren pilot, specialtillstånd att landa på Moffett Federal Airfield, en gammal armébas som är helt stängd för civila. Anledningen är att flygbanan ligger nära Stanford University Medical Centre, där Swayze genomgår sin tunga behandling.

Men alla lyckönskningar, strålningar och cellgifter verkar, enligt allt fler uppgiftslämnare, dessvärre ha varit förgäves. Cancern har spridits och delar av stjärnans mage har opererats bort. Enligt Channel 4 har Swayzes läkare varnat honom att om cancern skulle sprida sig till hjärnan så har stjärnan bara drygt två veckor kvar.

–?Han kan inte besegra sin cancer, men gör vad han kan för att få dö på sina egna villkor, säger en insiderkälla till National Enquirer.

Swayze vill bland annat färdigställa ett tv-projekt som han planerat länge, och ska därför trotsa sjukdomen och påbörja inspelningar av nya serien ”The Beast” inom kort. Men vid sidan av det går en stor del av skådespelarens tid åt till att säkra framtiden för sin fru, finskättade Lisa Niemi. Den 28 mars skrev han över hela sin mångmiljonranch i New Mexico och samtliga sina tillgångar på henne.

Fick aldrig några barn

Paret, som hoppas få kunna fira sin 33:e bröllopsdag den tolfte ­juni, har inga barn.

Niemi har under deras förhållande drabbats av två missfall och tidigare planer på att adoptera har nu stoppats. Makarna passade i stället nyligen på att förnya sina äktenskapslöften framför några av sina närmaste vänner. Swayze gav då Niemi en kärlekshyllning.

–?Han sa: ”Jag kommer alltid att älska dig, och jag kan inte tänka mig vad mitt liv hade blivit utan dig”. Det var otroligt rörande och det är en del av hans sista farväl till sin fru, säger en källa till New York Daily News.

Skriver öppet brev

Vid sidan av mångmiljon­ranchen vill Swayze även att hustrun ska få nya saker att minnas honom med. I ett öppet brev till People berättade skådespelaren nyligen om hur han tog med sin fru till en juvelerare i Reno, där de båda inhandlade ett lyxigt diamanthalsband till henne på födelsedagen.

–?Vi hittade något riktigt speciellt åt henne som hon verkligen förtjänar, skriver ­Patrick Swayze.

I brevet väljer Swayze att fortsätta hålla masken utåt, och pratar om hur väl hans kropp svarar på behandlingen. Men han berättar samtidigt hur paret nu ser till att ta vara på dagarna på ett helt annat sätt än tidigare.

–?Lisa och jag åker fram och tillbaka till New Mexico och njuter av vårens och de nya kalvarnas ­ankomst, skriver han.

Ranchen är stjärnans favoritställe, och enligt en nära vän har Swayze även bestämt att han slutligen kommer att somna in där.

–?Han vill inte att ett mörkt och kallt sjukhusrum blir det sista han ser innan han dör. Därför vill han vara på ranchen, där en sköterska kommer att hjälpa honom dygnet runt. Han vill titta ut över sin mark och se solen gå ner med Lisa

FAKTA

Alla flickor ville dansa med ”Johnny”

Namn: Patrick Wayne Swayze.

Ålder: 55.

Född: I Houston i delstaten Texas den 18 augusti 1952.

Familj: Gifte sig 1975 med finskättade dansaren Lisa Niemi, då 19 år gammal. Paret träffades för första gången när Niemi bara var 14 år.

Yrke: Skådespelare, dansare och sångare.

Vägen till Hollywood: Mamma var koreograf och satte honom i balettskola. Via en Broadwayuppsättning av ”Grease” fick han sitt första filmjobb ”Skatetown USA” 1979.

Genombrott: Som dans­instruktören Johnny Castle i ”Dirty dancing”, 1987.

Kända filmer: ”Outsiders” (1983), ”Nord och Syd” (tv-serie, 1985), ”Dirty dancing” (1987), ”Ghost” (1990), ”Point break” (1991).

Otur: Bröt benet när han ramlade av en häst under inspelningen av filmen ”Letters from a killer”, 1998.

Skandaler: Nödlandade med sitt plan i norra Arizona 2000. Då polis kom till platsen var Swayze borta. Vittnen berättade att han verkade berusad och att de hade hjälpt honom att tömma planet på mängder av alkohol.

Utmärkelser: Utsågs 1991 av veckotidningen People till världens sexigaste man. Tilldelades 1987 Aftonbladets tv-pris som bästa utländska tv-personlighet för rollen som Orry Main i ”Nord och Syd”.