”Jag kan flyga, jag är inte rädd...”

Så kan du bota din flygskräck med nya, enkla hemmaterapin

Foto: MARTIN LINDEBORG
HJÄLP FINNS ATT FÅ. Har du flygskräck? Nu finns en helt ny typ av hjälp som bygger på KBT. Syftet är att genom kunskap lindra din rädsla och ge verktyg för att ändra ditt sätt att tänka kring flygning. Bilden är arrangerad.
HÄLSA

Nu finns ett nytt sätt att bota din flygrädsla.

Allt du behöver är en film, självhjälpsövningar – och motivation.

Bonus lät flygrädda Camilla Björksten, 28, testa den nya ”Flygtrygg”-metoden.

Semesterresan närmar sig. Strålande sol, kritvit sand och ett blått böljande hav väntar runt hörnet. Men för den som är flygrädd överskuggas de förväntansfulla tankarna av känslor som panik, ångest och maktlöshet.

20–25 procent av befolkningen i västvärlden lider av flygrädsla. Camilla Björksten, Stockholm, är en av dem:

– Jag får ont i magen bara jag ska hämta någon på Arlanda.

Hittills har hon trotsat sin rädsla då och då. Men det blir allt svårare. Hennes senaste flygresa gick till Thailand med sambon Martin i vintras.

Ville aldrig mer flyga

– När vi kom till incheckningen bröt jag ihop fullständigt. Tårarna sprutade. Jag hade totalpanik. Det enda jag tänkte var: ”Jag vill inte!” Jag var övertygad om att jag skulle dö inom tio timmar.

Camilla kom till Thailand och hem igen. Men efter den resan ville hon aldrig mer flyga. Till hösten vill sambon ta med henne till Barcelona, men Camillas rädsla hotar att sätta stopp för det.

– Istället för att tänka ”semester, pool och coola paraplydrinkar” går jag och gruvar mig inför flygningen.

Finns hjälp mot rädslan

Den som vill bli kvitt sin rädsla måste vara beredd att jobba för det. Men det finns hjälp på vägen. Som Fritidsresors nya självhjälpspaket ”Flygtrygg” till exempel. En informativ film och ett kompendium med övningar du gör hemma. Metoden bygger på kognitiv beteendeterapi, KBT, och ska hjälpa den flygrädda att ändra sina tankemönster.

– Kunskap är ett viktigt verktyg för att kunna bearbeta sin rädsla, säger Eva Olivecrona, expert på flygrädsla hos Fritidsresor.

Camilla Björksten tycker att hon genom filmen och övningarna får hjälp att ta kontrollen över sin rädsla.

– Övningarna får mig att ifrågasätta min egen reaktion och inse att jag faktiskt kan styra den.

Hon tycker att filmen svarar på sådant man kan undra, som hur tekniken kring ett flygplan sköts och var olika ljud kommer ifrån.

– Jag tror att vi kommer iväg till Barcelona. Jag blev lugn av filmen, så veckan innan resan kommer jag säkert att se den tre gånger om dagen.

Frida Anter