De dör i onödan

1 av 2
HÄLSA

Läkare som ställer fel diagnos. Människor som dör i onödan. Aftonbladet har granskat den bristande cancervården – Hittills i år har 24 läkare prickats av sjukvårdens egen ansvarsnämnd. Ytterligare 48 har blivit anmälda.

Många fall av cancer upptäcks alldeles för sent.

– Ofta beror det på vilken läkare man hamnar hos och hur noggrann den är, säger Elisabeth Lidbrink, överläkare vid Radiumhemmet i Stockholm.

Hittills i år har minst 24 läkare varnats eller erinrats för att de missbedömt patienter med cancer.

– Vi får ju varje år in en del anmälningar om missar som gjorts. Tyvärr händer det att fel diagnoser har ställts, säger Elisabeth Lidbrink, sakkunnig i de cancerfall som anmäls till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Röntgar inte

Hon konstaterar att primärvården ofta saknar tillräcklig erfarenhet av cancer.

– Det finns kluriga fall. Om en ung människa söker för värk i ryggen är det lätt tro att det beror på att han idrottar.

– Men varje doktor ska veta att även en ung människa kan drabbas av cancer.

Elisabeth Lidbrink nämner ett exempel där en läkare missade testikelcancer hos en ung man. Han sökte vård flera gånger under en lång period.

– Läkaren trodde bara han ville bli sjukskriven. Han märkte inte att killen minskade i vikt och fick allt svårare att gå. I sådana fall är det viktigt att komma till en annan läkare som ser patienten med nya ögon.

Ett annat problem, enligt Elisabeth Lidbrink, är att många läkare drar sig för att använda röntgen.

– Magnetröntgen kostar, men är mycket effektivt för att upptäcka cancer.

Ansvarsnämndens senaste statistik är från 2004. Då inkom totalt 3 663 anmälningar. 357 läkare fick olika påföljder. 24 blev av med sin yrkeslegitimation.

FAKTA

Alla 48 anmälda ärenden i år där läkare missat cancer

Här är de 48 fall – hittills i år – där cancerpatienter anmält läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Nämnden har ännu inte fattat beslut i dessa ärenden. Datum anger när nämnden fick in anmälan.

30 juli

En cancersjuk kvinna i Kirunatrakten anmälde en läkare vid läkarmottagningen i Vittangi/Karesuando. Enligt kvinnan nonchalerade läkaren hennes besvär och nekade henne röntgen. Det ska ha gjort att diagnosen av hjärn- och lungtumörer fördröjdes flera månader.

28 juli

Dottern till en avliden kvinna anmälde läkarna vid Nättraby vårdcentral i Karlskrona. Läkarna missade mammans tumör i magen.

28 juli

En cancerdrabbad patient anmälde Carema i Henån, Orust kommun, för att hennes cancerdiagnos försenades med flera månader.

23 juli

Trots flera sjukbesök ska två läkare vid sjukhuset i Mariestad ha missat att en patient hade en tumör bakom ögat. Den försenade diagnosen ledde till att patienten helt förlorade synen på ena ögat.

11 juli

Tre läkare i Skåne anmäldes för feldiagnos, kroppsskada samt ansvarslöshet i hanteringen av en kvinna från Malmö med bröstcancer.

24 juni

Två distriktsläkare i Sveg missade att en patient led av lung- och strupcancer. I stället ordinerade de henne medicin mot astma. Hon dog.

13 juni

Två läkare – vid vårdcentralen Kvänum i Vara kommun samt vid lasarettet i Lidköping – missade en patients tumör. Felet upptäcktes först sedan patienten sökt akutvård.

13 juni

En gynekolog vid lasarettet i Trelleborg trodde att en patient hade hemorrojder. Det visade sig vara en tre centimeter stor tumör.

5 juni

En kvinna i Halmstad anmälde två läkare på Vallås vårdcentral. De hävdade att hennes uppsvullna kropp berodde på en inflammation. Senare upptäcktes lungcancer.

30 maj

Först efter ett dygn på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg opererades en 21-åring från Mölnlycke med svåra buksmärtor. När operationen väl gjordes måste hela äggstocken tas bort.

22 maj

En kvinna i Eskilstuna anmäler vårdcentralen Eskilshem för att personalen inte upptäckte att hennes mamma hade cancer.

22 maj

En privatläkare på Öron-, näsa-, halspraktiken i Karlstad sa till en äldre kvinna att knölen på hennes hals antagligen berodde på att hon åt astmamedicin. Kvinnan träffade sen en annan läkare som upptäckte att knölen var elakartad cancer.

20 maj

En man i Luleå anmälde personalen vid Sunderby sjukhus eftersom de inte upptäckte hans hjärntumör.

19 maj

En man i Nacka utanför Stockholm anmälde en läkare vid Ältapraktiken för att inte ha upptäckt hans cancer i tid.

15 maj

En änka i Burträsk, Skellefteå kommun, anmälde den läkare som trodde att hennes mans huvudvärk var en depression. Det var en tumör i hjärnan. Mannen avled.

15 maj

En kvinna i Karlskrona anmälde den läkare som i stället för att under

söka hennes mage med ultraljud rådde henne att gå hem och banta. En annan läkare upptäckte en cysta på sju kilo i hennes mage.

12 maj

En man i Västra Frölunda, Göteborg, anmälde en röntgenläkare på Carlanderska sjukhuset för att han inte upptäckte att hustrun hade lungcancer. Hustrun avled.

28 april

En neurolog vid Universitetssjukhuset i Lund uppmanade en patient att sluta med sin epilepsimedicin och söka psykvård. Det var bara en husläkares propsande på CT-röntgen som gjorde att patientens hjärntumör upptäcktes.

25 april

En man anmälde en läkare på Karlskoga lasarett. Trots att hans mamma hade en lång sjukdomshistoria med cancer undersöktes hon inte särskilt noggrant när hon kom in med feber och en tarmblödning 2006. Ett par månader senare avled mamman av tumörfeber.

23 april

En kvinna anmälde en läkare på Malmö sjukhus kvinnoklinik. Läkaren undersökte kvinnans kraftiga blödningar från underlivet och sa att det rörde sig om en hormonell förändring. En vecka senare sökte kvinnan vård igen. Hon hade livmoderhalscancer.

21 april

En man från Dikanäs anmälde personal vid vårdinrättningar i Lycksele och Vilhelmina för att de inte lyckades förhindra att hans hustru dog av cancer i bukhålan. 21 april

En man anmälde vårdcentralen i Mariefred och Mälarsjukhuset i Eskilstuna för att de inte identifierat hans symtom som cancer.

11 april

En läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal anmäldes för att vid två tillfällen ha missat att en kvinna från Kungälvstrakten hade en tumör. Det ledde till att hon var tvungen att operera bort hela bröstet.

10 april

En kvinna i Ängelholm tycker inte att läkaren på vårdcentralen tog hennes mans symtom på allvar. Det visade sig att mannen hade cancer. Han dog i februari.

4 april

En man i Kiruna anser att två läkare på vårdcentralen Malmen kunde ha räddat livet på hans hustru. Hans fru trodde att hon hade fått en stroke, men läkarna menade att hon led av allergi. Efter fyra månader avled hustrun av en hjärntumör.

2 april

S En kvinna i Eskilstuna anmälde hur sjukvården i Västerås har behandlat hennes mamma. Mamman hade ont i magen förra våren och fick antibiotika. I februari visade det sig att hon led av cancer i tjocktarmen.

28 mars

En läkare vid Hemse vårdcentral på Gotland skickade flera gånger hem en patient med tabletter mot värk och högt blodtryck. Först sedan patienten sökte vård i Hultsfred fick han veta att han led av cancer som han avled av kort därpå.

27 mars

Under nära två år uppsökte kvinnan i Malmö sin husläkare vid vårdcentralen Lundbergsgatan. Hon bad gång på gång om röntgen vilket hon nekades. När en akutläkare i januari åter ville skicka hem henne vägrade kvinnan. Röntgen visade på tumörer i tjocktarmen.

27 mars

Efter att mannen åkt av vägen en andra gång under ett halvår misstänkte en läkare i Nyköping att patienten drabbats av ett återfall efter en hjärntumör. Läkaren beställde röntgenplåtar från Karolinska universitetssjukhuset i Solna och från Blekingesjukhuset i Karlshamn. På dessa syntes en ny tumör som inte upptäckts. Mannen anmälde röntgenläkaren på Karolinska.

18 mars

En kvinna i Fränsta, Ånge kommun, anmälde personal vid vårdcentralen i Ullånger, Kramfors kommun, och akutmottagningen i Örnsköldsvik. Hon anser att personalen brustit i sin yrkesutövning när de inte upptäckte att hennes bror led av cancersjukdomen myelom som han sedan avled av.

10 mars

Anhöriga till en kvinna som avled av en lungtumör anmälde vårdpersonal i Helsingborg.

4 mars

En kvinnlig patient vid vårdcentralen Hestra i Borås anmälde en läkare eftersom hon anser att denne borde ha upptäckt att hon hade en tumör i ögat. Kvinnan är avliden.

4 mars

Trots att inga prover visade att kvinnan led av urinvägsinfektion behandlades hon för åkomman vid vårdcentralen i Munkedal. Senare upptäcktes att hon hade livmoderhalscancer.

3 mars

En man anmälde läkare vid Bollnäs sjukhus för att han fick vänta i över ett år på att få ett sår på penis undersökt. När undersökningen genomfördes framkom att det rörde sig om cancer.

26 februari

En patient anmälde en läkare vid öronkliniken på sjukhuset i Sundsvall. Patienten är enligt egen utsago missnöjd med att läkaren behandlat honom för bihålebesvär när han led av cancer.

20 februari

En kvinna från Vikarbyn anmälde en läkare på lasarettet i Falun för att han inte tog ett vävnadsprov när han undersökte en knöl i hennes bröst. När hon ett och ett halvt år senare sökte för samma knöl visade det sig att det var en cancertumör.

14 februari

Sonen till en avliden patient vid hälsocentralen i Lillfjärden och sjukhuset i Hudiksvall anmälde ansvariga personalen.

6 februari

En kvinna i Floby, Falköping, anmälde en läkare på Kärnsjukhuset i Skövde. Kvinnans make hade enligt anmälan börjat få svårt att gå och uttrycka sig, men fick beskedet att han var frisk. En månad senare visade det sig att mannen hade en hjärntumör.

4 februari

En patient från Dorotea anmälde en läkare vid mottagningen för öron, näsa, hals på Lycksele lasarett. Anmälaren hävdar att läkaren fördröjt diagnosen av cancer med två månader.

1 februari

En läkare vid Anderstorps vårdcentral i Skellefteå anmäldes för att hon inte insåg att en 70-årig kvinna hade drabbats av cancer.

1 februari

Vårdcentralen Björkekärr i Göteborg anmäldes av dottern till en kvinna som flera gånger sökt vård för urinvägsbesvär. Kvinnan avled senare i urinblåsecancer.

22 januari

I två år gick en kvinna i Trelleborg omkring med en tumör i huvudet utan att veta om det. Kvinnans läkare ska inte ha talat om det. Kvinnan är nu döv på ena örat.

22 januari

S En läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala anmäldes för att inte ha undersökt en 53-årig kvinna tillräckligt noga. Kvinnan fick, enligt anmälan, diagnosen ”funktionell eftersläpning av arm och ben”, men det visade sig senare att det rörde sig om en hjärntumör.

21 januari

En kvinna i Falköping anmälde en läkare vid mammografienheten vid Kärnsjukhuset i Skövde. Patienten anser att läkaren fördröjde diagnosen bröstcancer med ett år.

21 januari

Det dröjde ett helt år innan en läkare vid Björnäs vårdcentral i Boden remitterade en manlig patient. Då var det för sent att bota den cancer patienten led av, enligt sonens anmälan.

21 januari

Efter en snabb undersökning bedömde läkaren vid vårdcentralen i Årjäng att en kvinnlig patients besvär från ändtarmen berodde på laktosintolerans. Det visade sig att kvinnan led av cancer. Hon avled tre månader senare.

17 januari

En kvinna i Rättvik anmälde Rättvikshälsan och Mora lasarett sedan det dröjt över ett år innan hennes makes tumör upptäcktes.

3 januari

Maken till en cancerdrabbad kvinna anmälde läkare i Ängelholm för att det tagit ett och ett halvt år att ställa diagnosen.

Fall där läkare varnats eller fått en erinran av HSAN

Här är de 24 fall – hittills i år – där läkare varnats, fått erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter felaktigt agerande vid cancerfall.

Datum anger när nämnden fattat sitt beslut.

18 juni

En läkare vid en vårdcentral i Norrköping fick en varning för att hon inte utredde en kvinna med förändringar i bröstet. Kvinnan visade sig ha bröstcancer som hade spridit sig till skelettet.

18 juni

En läkare vid en vårdcentral i Nynäshamn fick en varning av HSAN för att han inte remitterade en patient med misstänkt cancer i bukspottskörteln vidare.

26 maj

Två specialistläkare vid Medicinsk röntgen i Västerås fick varsin erinran för att de 2006 missade en misstänkt förändring på en röntgenbild. Den visade sig vara en tumör. Diagnosen av patientens lungcancer fördröjdes och hon avled.

22 maj

En läkare vid Brunnsgårdens vårdcentral i Karlshamn fick en varning för att han inte i tid remitterade en patient till en specialist. Mannen som tidigare hade haft cancer sökte i januari 2007 vård på grund av sin heshet. Han återkom i april med förvärrade symtom och då upptäcktes att han hade cancer i struphuvudet. Mannen avled i slutet av förra året.

20 maj

En läkare vid lasarettet i Nyköping undersökte inte en patients ögonbesvär närmare. Inte heller remitterade hon patienten till neuroradiologisk undersökning. Därigenom fördröjdes diagnosen av patientens tumör. Läkaren får en varning.

20 maj

Onödigt kraftig strålbehandling med hudpåverkan och påverkade slemhinnor. Det blev följderna av att en överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna inte uppmärksammade ett provsvar (PAD). Han fick en varning.

16 maj

Två läkare, en i Linköping och en i Västervik, fick en varning. De lät bli att undersöka en ny knöl på en bröstcancerpatient. Knölen visade sig vara elakartad och patienten, från Mönsterås, avled senare.

23 april

En läkare vid Skellefteå lasarett fick en varning för att hon ställde diagnosen ”nedstämdhet” på en man som en dryg månad senare avled på grund av hjärntumör. Mannen sökte vård för att han under lång tid besvärats av trötthet, yrsel, illamående och huvudvärk.

23 april

En 70-årig kvinna sökte våren 2007 hjälp hos Strängnäs vårdcentral vid tre tillfällen för att hon hade problem med sin hals och sina luftvägar. Läkaren hon träffade första gången trodde att hostan var en luftvägsinfektion. Andra gången hade hon andningsbesvär och den läkaren antog att det rörde sig om astma och gav medicin mot det. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ansåg att det var konstigt att den läkaren inte skickade patienten vidare för en röntgenundersökning av lungorna och därför fick han en erinran. Vid tredje läkarbesöket misstänkte läkaren lungcancer och remitterade patienten vidare. Det visade sig att hans bedömning stämde.

18 april

En läkare fick besök av en man som var halvsidigt förlamad efter en hjärnblödning. Mannen kunde själv inte redogöra för hur han mådde men båda hans personliga assistenter, som var med, var mycket oroliga. Läkaren tyckte sig inte kunna se några kroppsliga fel på honom och förklarade att han inte tänkte ta några prover på mannen. När mannen senare togs till akutsjukvård visade det sig att han hade fått en hjärntumör och läkaren fick en varning för att han inte kollade upp patientens sjukdomshistoria bättre och för att han inte remitterade honom vidare.

17 april

En överläkare vid Uddevalla sjukhus fick en varning för att han dröjde i närmare ett år med att remittera en patient med misstänkt levercancer till operation. När operationen skulle genomföras hade cancern spridit sig till bukhinnan och senare även till skelettet.

15 april

En kvinna i Luleå hade två knölar i sitt bröst, men när hon undersöktes med ultraljud gick det inte att avgöra om det var elakartade tumörer eller inte. Läkaren bestämde sig för att ta bort hela bröstet och vid undersökningen efter operationen visade det sig att det var godartade tumörer. HSAN ansåg att läkaren borde ha tagit vävnadsprover först, eller bara opererat bort själva knölarna, och gav därför läkaren en erinran.

8 april

Trots att patienten klagade på ryggbesvär och smärtor när hon svalde stannade läkaren, på vårdcentralen Centrum i Sundsvall, vid att ordinera läkemedel mot sura uppstötningar. Patienten var också mycket mager och när hon på eget initiativ kontaktade en annan läkare visade det sig att hon hade cancer i matstrupen. Läkaren fick en varning.

8 april

En läkare i Märsta fick en erinran för att hon inte undersökte en persons rygg i samband med att han sökte för problem i sitt vänstra ben. Patienten ringde henne senare och förklarade att han hade fortsatta besvär men först när han några månader senare sökte akutvård upptäcktes det att han hade en tumör i ryggen.

8 april

En distriktsläkare i Katrineholm fick en erinran för att han inte noggrannare utredde en patients magbesvär och viktnedgång. Därigenom missade han att hon led av cancer och den rätta diagnosen försenades med två månader.

1 april

En läkare vid Blekingesjukhuset i Karlskrona fick en erinran för att han inte meddelade en 54-årig patient att de prover han tagit indikerade prostatacancer. Först fem månader senare fick patienten besked om vad provsvaren visade. Han remitterades till en urolog som konstaterade cancer.

28 mars

En specialistläkare i Solna fick en erinran för att denne inte genomfört en datortomografiundersökning och därför missat en patients cysta. Felet gjorde att cystan förblev obehandlad under flera månader. Patienten bor i Bromma.

26 mars

En läkare vid kvinnokliniken på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand fick en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att han lät en kvinna vänta i över tre månader på operation sedan han konstaterat att hon drabbats av cancer i underlivet. En klinikchef fick också kritik för att kvinnan fick vänta i nio månader på en kallelse till en första undersökning.

14 mars

En läkare vid en vårdcentral i Värnamo fick en varning för att hon inte gjorde någon ordentlig undersökning av en kvinna som under lång tid besvärades av diarré och viktminskning. En noggrannare utredning visade att kvinnan drabbats av cancer i bukspottskörteln.

27 februari

En läkare i Vilhelmina diagnostiserade en kvinnas besvär som övervikt när hon i själva verket led av gynekologisk cancer. Patienten är numera avliden. Läkaren fick en erinran.

21 januari

En läkare vid Kramfors vårdcentral riskerar disciplinpåföljd för att ha fördröjt diagnosen av en patients levertumör. Socialstyrelsen yrkar att HSAN varnar/erinrar läkaren för hans bristande insikt om patientsäkerheten.

17 januari

En läkare vid Viksjö vårdcentral i Järfälla kommun fick en varning för att ha missat att en sjuårig flicka hade drabbats av leukemi. När ett blodprov visade att flickan hade onormalt låg halt av vita blodkroppar borde han ha misstänkt något annat än en halsinfektion.

16 januari

En ST-läkare vid barnkliniken på lasarettet i Falun fick en varning för att hon slarvat med ett blodprov från en flicka som visade sig lida av leukemi.

15 januari

Två överläkare vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping fick kritik av HSAN sedan de påbörjat en cellgiftsbehandling utan att invänta slutgiltigt svar på en utredning och utan att samråda med patienten. Detta

medförde att det inte upptäcktes att patienten, en kvinna i Finspång, hade magsäckscancer. Läkarna fick dock ingen disciplinpåföljd.

Så arbetar ansvarsnämnden

Om HSAN bedömer att en vårdanställd gjort fel finns tre olika åtgärder: kritik, erinran och varning.

Varning är den strängaste påföljden och delas ut vid allvarliga fel.

Erinran är mildare.

HSAN kan också nöja sig med att ge skriftlig kritik utan påföljd. Varningar och erinringar registreras, och vid upprepade misstag kan en läkares legitimation dras in.

HSAN:s beslut har i sig ingen straffrättslig effekt, utan är en markering. Anmälningar till HSAN kan dock överlämnas till åklagare.