”Varenda tanke påverkar vårt liv”

Så blev Lisa Fabre av med sin destruktivitet

Foto: BÖRJE THURESSON
HÄLSA

”Förändra livet med tankekraft” - humbug eller sanning?

Journalisten och livscoachen Lisa Fabre vet.

Det fanns en tid när hon led av anorexi och usel självkänsla. Efter många års kamp har hon hittat harmonin i tillvaron.

Lisa Fabre lät sig inte knäckas av den svarta självbilden utan har successivt utforskat vad som får oss människor att må bra.

I 20-årsåldern gick hon inledningsvis i samtalsterapi för att åtgärda den destruktiva anorexin. Efter det fortsatte hon jobbet för att hitta balans på egen hand, i form av självhjälpskurser och en uppsjö böcker i ämnet. För det går faktiskt att vända det mesta till något positivt, vilket hon själv är ett exempel på.

Provocerande

I dag lever Lisa Fabre ett harmoniskt liv med maken Willie Liljencrantz och sina två barn Adam, 3, och snart ettåriga dottern Adele. Semestern har hon tillbringat på lantstället nära Ekerö utanför Stockholm.

– Varenda tanke vi tänker påverkar hur vi upplever vårt liv, säger hon.

Lisa Fabre medger att budskapet ”Tänk dig lycklig” kan låta provocerande för dem som har det tufft. Men enligt henne går det faktiskt att utmana de värsta motgångar med rätt attityd.

Det handlar först och främst om att acceptera livet som det är. Därefter gäller det att försöka förändra det man är missnöjd med så långt det går.

För ful, dum & fattig

Och visst är det tillåtet att vara ledsen mellan varven. Problemet är att många fastnat i gamla negativa tankebanor ”Jag duger inte”, ”Jag är för ful, för dum, för fattig för att nå mina mål eller få den jag vill ha”. Uppfattningarna blir självuppfyllande eftersom det får dig att framstå som tillbakadragen och viljelös: Dej

ten dumpar dig för en mer karismatisk partner. Din partner tröttnar just på grund av att du är så kontrollerande och klängig av rädsla att bli lämnad. Chefen satsar på personen som visade mer gåpåaranda vid anställningsintervjun.

Oron en trygghet

– Ofta är vi så vilse i våra tankar att vi inte märker vad vi håller på med. Man är van att vakna med en negativ känsla i maggropen och behåller den livet igenom trots att man kanske egentligen mår bra, säger Lisa Fabre.

Oron för att inte duga blir en slags trygghet. Men egentligen har den inget alls med oss att göra. Enligt Lisa Fabre är vi alla födda med unika gåvor vi har som ansvar att utveckla. Men i uppväxten kan kreativiteten ta stryk av föräldrarnas missriktade förväntningar, skolans och samhällets krav på anpassning eller egna misslyckanden.

– Allt hör ihop med vilken vägledning och självkänsla man fått som liten, säger hon.

Glöm rätt och fel

Därför är det viktigt att analysera vems liv man egentligen lever och vilka mål som är våra helt egna. Lisa Fabre menar att vi bara behöver känna efter vad som gör oss glada. Vad som känns rätt. Glömma rätt och fel och fult och fint.

Därefter gäller det att föreställa sig att drömmen har gått i uppfyllelse. Det kan gälla huset i skärgården, partnern med de varma ögonen, eller en karriär som författare. Tekniken är densamma som när idrottsmännen målfokuserar inför en tävling.

– Tankar är kraft. Allt är möjligt, säger hon.n

FAKTA

5 enkla sätt att uppnå dina mål

Skapa en detaljerad och konkret bild exakt av vad du vill uppnå.

Känn i kroppen hur det är att vara vid målet. Känns det glädjande, tacksamt eller har du hamnat rätt.

Vad kan du göra redan i dag för att nå målet? Kolla husannonser. Spara pengar till Porschen. Gå en utbildning eller kurs i det du skulle vilja syssla med. Möt blickar på bussen till jobbet för att finna en partner.

Undersök vad som hindrar din tro att drömmen ska bli verklig. Varifrån kommer tankar som ”Ingen vill ha mig”, ”Porschen är för dyr”, ”Jag duger inte för jobbet”? Inse att du inte är född med dessa tankar utan att de packats på dig under årens lopp.

Gör vad du behöver för att förändra dina negativa tankar. Du kan börja umgås med kompisar som stöttar ditt nya sätt att tänka. Om det känns som inget förändras kan du uppsöka en terapeut eller en livscoach.

Författare, journalist & livscoach

Fakta: Lisa Fabre.

Ålder: 41.

Familj: Maken Wille Lagercrantz. Barnen Adam och Adele.

Bor: Lägenhet vid Karlaplan i centrala Stockholm.

Yrke: Författare, journalist och livscoach. Tidigare känd som programledare för ”Mosaik” i SVT och skådespelerska i tv-serien ”Vänner och fiender” i TV3.

Böcker: 2003 – Rum för dig: bli den du egentligen är: en bok om personlig utveckling, 2006 – Mamma pappa barn.