Så blir du fri från underlivsbesvären

Stressa ned, undvik tvålen och raka rätt

1 av 3 | Foto: Colourbox
För att slippa underlivsbesvär så är det viktigt att sköta om sitt underliv på rätt sätt.
HÄLSA

Ett stort antal kvinnor lider av svampinfektioner och underlivsbesvär.

Forskning pågår för att hitta bra behandlingar.

Men det finns olika tips man kan pröva själv.

För att slippa underlivsbesvär är det viktigt att sköta om sitt underliv på rätt sätt. Det räcker till exempel att duscha underlivet en gång om dagen. Man ska också tänka på att aldrig duscha vatten upp i slidan. Här är andra nyttiga tips.

Undvik tvålen

Problem med klåda, sveda och irritation i underlivet så beror ofta på en överdriven hygien.

– Tvättning av underlivet flera gånger per dag kan leda till irritation och ge upphov till liknande symptom som vid svampinfektion, berättar Sophia Ehrström som är specialistläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Använd inte tvål, eftersom den innehåller ofta tensider som kan vara allergiframkallande och orsaka sveda och torrhet. Välj istället olja för din underlivshygien. När man tvättat underlivet bör man återfukta huden genom att smörja in sig med en parfymfri, mjukgörande kräm.

Raka rätt

För mycket rakning kan vara en bidragande orsak till besvären. Om man brukar raka sig ofta så kan man låta bli det under en period för att låta huden vila sig. Men om man ändå vill raka sig bör man tänka på att raka medhårs. Om man rakar mothårs så skär man nämligen av topparna på hårsäckarna och det kan bli många små sår. Tänk också på att använda en skarp rakhyvel, rikligt med raklödder och att smörja in med en återfuktande, mjukgörande kräm efteråt.

– Vi brukar rekommendera att kvinnor avstår från rakning om man har eksem eller ytlig samlagssmärta, säger Sophia Ehrström.

Undvik syntet

Man kan prova att undvika åtsittande jeans och stringtrosor en tid. Det är bra att använda kläder i ren bomull, framförallt när det gäller underkläder. Istället ska man undvika kläder tillverkade i syntetmaterial, eftersom de inte låter huden andas och värmen gör att det blir en grogrund för bakterier. Underlivet mår bra av att luftas, så det kan vara bra att sova utan trosor.

Hitta rätt mensskydd

En del kvinnor reagerar mot sitt mensskydd. Konventionella mensskydd är ofta tillverkade av syntetmaterial och kan även innehålla färg- och doftämnen som vissa kvinnor kan vara allergiska mot. Testa istället någon form av naturliga mensskydd, som menskopp, tygbindor eller ekologiska bindor och tamponger. Om man brukar använda tamponger så kan det vara bra att gå över till att bara använda bindor en period, eftersom tamponger av syntetmaterial kan torka ut slemhinnorna i underlivet.

– Många kvinnor hör av sig till oss och berättar att deras besvär med svampinfektioner, klåda och sveda försvunnit inom några veckor sedan de bytte till ekologiska mensskydd, säger Lisbeth Arvidsson på Ekohygien, som är svensk distributör för Natracare. De använder bara ekologisk bomull och biologiskt nedbrytbara material.

Stressa ned

Forskare har visat ett samband mellan underlivsbesvär och stress. På flera vulvamottagningar runtom i landet erbjuds därför numera stresshantering och avslappning som en del i behandlingen mot upprepade svampinfektioner och vestibulit.

Carola Lindström