Kramar får oss att må bättre

Beröring lindrar smärta, visar ny forskning

HÄLSA

Många välkomnar en kram när de känner sig lite nere.

Nu visar forskare att det finns goda skäl till det – beröring kan nämligen lindra smärta.

Foto: Colourbox
Kramar får oss att må bättre, visar ny forskning.

En kram eller en lätt klapp är ett vanligt sätt att trösta ledsna vänner. Och nu visar forskningen att det verkligen hjälper. När vår hud kommer i kontakt med så mycket värme att vi säger ”aj” så kan smärtan lindras om någon stryker lätt med en borste över huden, enligt svenska forskare. Upptäckten kan också förklara varför föräldrar instinktivt kramar om ett barn som har trillat, eller ger dem en puss för att de ska känna sig bättre. Att vi lägger en tröstande hand på axeln kan också förklaras utifrån dessa mekanismer, enligt forskare vid the British Association’s festival of science.

Skapar lyckokänslor

Forskning visar också att vår hud myllrar av nerver som vaknar till när vi blir kramade, klappade eller lätt berörda. De för sedan informationen tillbaka till hjärnan, något som skapar lyckokänslor, skriver Daily mail. Dessa nerver hindrar sedan andra nerver från att förmedla smärta till hjärnan.

Enligt professor Francis McGlone, en av dem som stod för upptäckten av dessa nerver, får kramar oss att må bra. Men även annan beröring – som till exempel när vi borstar håret – får oss lite lyckligare.

Aftonbladet.se