Klamydiamåndag!

Gratis drop-in test i Stockholm, Halland och Jämtland

HÄLSA

Slarvat med kondomen?

Klamydiatesta dig idag – över hundra mottagningar öppnar för drop-in.

I alla fall i Stockholm, Halland och Jämtland.

Foto: colourbox.com
Slarvat med kondomen? Klamydiatesta dig idag – det är gratis.

Den 15 september erbjuder 106 mottagningar i Stockholms län kostnadsfri drop-in testning för klamydia. Bakom satsningen står Lafa – Enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting. Årets upplaga är den sjätte i ordningen.

– Klamydia är en tyst infektion som i värsta fall kan leda till sterilitet. Vi har två mål med klamydiamåndag – dels att sprida kunskap och information om sjukdomen, dels att uppmuntra till kondomanvändning, säger Marta Hansson Bocangel, barnmorska vid Lafa.

Sprids under sommaren

Det är ingen slump att klamydiamåndagen infaller i september. Extra många smittas under sommaren.

– Då har många mer sex, och det är inte ovanligt att man slarvar med skyddet.

Förra året testade sig 1480 personer. Åtta procent av dem hade klamydia. I år hoppas Lafa nå ännu fler. Framför allt vill de nå fler killar och unga män, en grupp som inte testar sig lika ofta som tjejer och unga kvinnor.

Lyder under smittskyddslagen

Ett besök går snabbt och är enkelt, man lämnar ett urinprov och får svar inom en vecka. Klamydia är en allmänfarlig sjukdom och lyder därför under Smittskyddslagen. Den som har en klamydiainfektion är skyldig att delta i en så kallad smittspårning.

Även Hallands – och Jämtlands län har infört klamydiamåndag. Socialstyrelsen utreder om man kan göra en nationell satsning.

– Vår förhoppning är att fler ska haka på, säger Marta Hansson Bocangel.

FAKTA

Kan leda till sterilitet

Klamydia är en lömsk bakterie. De flesta som drabbas får inga som helst symptom. Man kan vara smittad utan att veta om det själv och på så sätt sprida smittan vidare till nya partner. Klamydia är vanligast i åldrarna 15 till 29 år. En obehandlad infektion kan både för tjejer och killar leda till svårigheter att få barn i framtiden.

Här kan du testa dig

106 mottagningar i Stockholms län erbjuder gratis klamydiatest den 15 september. Halland och Jämtland har liknande satsningar. Hitta din närmaste mottagning nedan (stockholmsområdet).

Drop-in testa dig här