”Hur vanligt är klamydia i ögat?”

Barnmorska Marta Hansson Bocangel chattade om könssjukdomar

HÄLSA

mari säger: Hej, hur vet man om man är smittad?
Marta Hansson Bocangel säger: Hej! Det är just det som är svårt med klamydia. 70% av smittade tjejer känner inga symtom alls! Därför måste man testa sig om man haft oskyddat sex.

Stefan säger: MÅSTE man medela alla man haft sex med att man har k. - om man blivit smittad?
Marta Hansson Bocangel säger: Ja - klamydia anses så allvarlig så man vill att alla som ev kan vara smittade skall få chansen att testa sig och ev få behandling - det är anledningen.

Jonasss säger: Hur vanligt är det att man får klamydia i ögonen? Vad behöver ske för det ska hända? Vad gör man för att få bukt med det?
Marta Hansson Bocangel säger: Klamydia i ögonen är inte speciellt vanligt. Om man får in lite sekret (vätska) från slidan eller sperma i ögat - oftast sker det när man kliar sig och har lite på fingrarna - så får man in bakterien i ögat. För det mesta får man bara infl. i ett öga som blir väldigt rött och irriterat. Botas med antibiotika.

Sinja säger: Hur vanligt är det att man blir steril?
Marta Hansson Bocangel säger: Mellan 4 och 10% av de kvinnor som får klamydia får en äggledarinflammation och en liten del av dessa kvinnor får sedan svårare att bli gravida. Äggledarna kan alltså skadas och några få blir sterila. Men man vet ju aldrig vem som drabbas och en äggledarinflammation kan man faktiskt ha utan att märka det.

mommo säger: hej Marta! tack för att du finns för oss anonyma. hur lång tid efter oskyddat samlag ska man testa sig? I hur stor mån är det risk för att bli smittad av HIV? Borde man eg lita på sin partner om denne påstår att han är frisk och har testat sig. Tar livet "slut" när man fått en sådan sjukdom, och hur kan man i så fall veta? mvh Mommmo
Marta Hansson Bocangel säger: Hej Mommo! En vecka tio dagar efter ett oskyddat samlag ska man testa sig, gör man det för tidigt (=några dagar efter samlaget) syns det inte på testen om man smittats eller ej. Det är faktiskt FEM gånger större risk att få hiv om man redan har klamydia och har oskyddat sex med en hiv-smittad person! Jag tycker att var och en skall testa sig/ta ansvar för sig - klamydia kan ligga på lur och sen helt plötsligt blomma upp - det betyder att även om din partner testat sig kan man inte vara 100 % säker. Det bästa med klamydia är att sjukdomen är lätt att bota och ju förr man kollar seg efter oskyddat sex desto mindre risk för att man skall drabbas av allvarligare konsekvenser. Lycka till!!

MN_86 säger: Hej Marta! Jag har en fråga om Kondylom. Jag har varit flera gånger på ungdomsmottagningen för att prata om min könssjukdom och jag har också undrat om det finns nån salva eller något annat som tar väck mina utslag men alla dom jag har pratat med på ungdomsmottagningen säger att det går över av sig själv. Men det har det inte gjort än så länge och jag har haft dom i ett år nu. Vad tycker du jag skall göra, skall jag lita på dom jag har pratat med? Går det över av sig själv?
Marta Hansson Bocangel säger: Hej!Kondylom är lite knepigt att bli av med. Jag tycker du skall kontakta ungdomsmottagningen och be att få bli skickat till en venereolog - hud- och könsläkare. Dom är specialister på bla kondylom. 1 år tycker jag är lång tid, vi brukar säga att om de inte går bort inom 6 mån så skall man behandla vårtorna och om dom besvärar, tex är ivägen när man har sex så skall man få hjälp direkt. Hälsningar Marta

säger: SMITTAR KLAMYDIA VIA ORALSEX?
Marta Hansson Bocangel säger: Vad man känner till genom den lilla forksning som gjorts på klamydia i svalget - oral klamydia - så kan det smitta så - men alla som hade klamydia i munnen/svalget hade det också på könsorganen. Det betyder att om man testar sig på vanligt sätt och får behandling blir man av med sin klamydia i munnen.


Linda säger: Hej, vad händer om man går på antibiotika och glömmer att ta en tablett en utav dagarna, ska man starta om behandlingen?
Marta Hansson Bocangel säger: Ja det måste man och dessutom avstå från samlag tills hela den nya behandlingen är avslutat. Sedan skulle jag som avslutning vilja uppmana alla att använda kondom så man slipper vara orolig!! Marta