"Jag åt mer och gick ner 8 kg"

Nyttigt fett fick Desiré att rasa i vikt

HÄLSA

Första veckan gick hon ner två hekto om dagen.

Desiré Östergren, 23, hade svultit sig igenom light-dieter helt utan resultat. Det var när hon strök kolhydraterna och började äta extra av de nyttiga fetterna som pluskilona äntligen gav med sig.

Foto: Brita Nordholm
FÖRDELARNA är många med den feta dieten. ”Huvudvärken är borta och jag känner mig mycket piggare”, säger Desiré Östergren.

– Jag provade länge att skära ner på kalorierna och hade bara lightprodukter hemma. Men det hände ingenting – förutom att det blev svårt att kontrollera hungerkänslorna. Light smakar inte gott – mättar inte bra. Det känns som att du offrar mer än du får i utdelning.

För att vinna fajten mot sina ”klassiska sambokilon” provade hon en ny taktik – att minimera intaget av kolhydrater för att i stället äta mer av proteiner och nyttiga fetter. Ris, pasta, bröd och rotfrukter har fått ge plats åt stadiga ägg-och-bacon-frukostar och måltider komponerade av massor av kött, fisk, äkta smör, grädde, ägg, majonnäs, crème fraîche, grönsaker och nötter – så naturlig mat som möjligt utan tillsatser.

Saknar inte kolhydraterna

Efter bara någon dag tömde kroppen sina kolhydratdepåer och Desiré tappade ett och ett halvt kilo.

– Det kändes rätt från första början. Jag är dessutom lite glutenintollerant, så magen blev mycket lugnare, mindre uppblåst, och det syntes direkt på vågen att det fungerade.

På sex månader gick hon ner 8 kilo, utan att ens tänka på det som att vara på diet. Kolhydraterna saknar hon inte alls. Ett par skedar extra dressing och mycket kött håller henne mätt och belåten.

Värken försvann

– Det är en stor skillnad, nu för tiden får jag aldrig blodsockerdalar. Fettet mättar skönt. Huvudvärken är borta, jag känner mig piggare, fräschare och mer som att jag är i ett friskt ”naturtillstånd”.

Är det inte struligt att ersätta basen i alla rätter?

– Faktiskt inte, det går oftast att ta mer av allt det andra. Till och med efterrätter, som brukar vara så sött, går att få till med extra mycket smör och grädde. Ostkaka går perfekt att göra hemma.

Planen är att gå ner ytterligare några kilon.

Kommer du fortsätta hålla dieten?

– Ja, jag tror det, så länge jag mår så bra av det som jag gör i dag.

FAKTA

Desiré Östergren

Ålder: 23.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster.

Bor: Linköping.

Gör: Jobbar i kundtjänst.

Vikt före: 74 kg.

Vikt nu: 66 kg.

Längd: 157 cm.