Fin konst kan vara smärtlindrande

Foto: AP
Lindrar smärtan? En besökare beundrar bland annat Edgar Degas "La Coiffure" och "Danseuses à la Barre" till höger vid en utställning 2006.
HÄLSA

– Jag vill beröra människor med min konst, har den berömde konstnären Vincent Van Gogh sagt.

Nu visar ny forskning att konst kan vara smärlindrande.

– Sjukhus har designats till att vara funktionella, men vi tror att de estetiska aspekterna borde tas med i beräkningen också, säger professor Marina de Tommaso som arbetar med smärtlindring vid neurofysiopatologienheten vid universitet i Bari, Italien, till brittiska Telegraph.

Att titta på ett vackert konstverk har länge ansetts ha kraften att hela emotionella skador men den nya forskningen visar också att vackra konstverk erbjuder patienter en distraktion även från fysisk smärta.

Laserpuls

Marina de Tommaso har tillsammans med sitt team tillfrågat en grupp män och kvinnor att välja ut de 20 finaste och fulaste målningarna av totalt 300 verk av konstnärer som Leonardo da Vinci och Sandro Botticelli.

Personerna ombads sedan betrakta antingen en vacker målning, en ful målning eller en tom vägg samtidigt som man exponerade personens hand med en kort laserpuls som skulle kunna liknas vid känslan av att bli stucken med en nål.

Tredjedel lägre

Personerna fick därefter bedöma smärtnivån och de som betraktade en vacker målning, angav i genomsnitt att smärtan var en tredjedel lägre än de som hade tittat på en ful målning eller på en tom vägg.

– Uppenbarligen erbjuder skönhet en disktration som fula målningar inte gör. Men det finns i alla fall inget som tyder på att fula omgivningar kan göra smärtan värre, säger Marina de Tommaso.

Forskningsresultaten visar alltså att fin konst inte bara är trevlig att titta på. Den kan faktiskt fungera som smärtlinding också, något som kan rättfärdiga de sjukhus som har anklagats för att slösa bort pengar på konst.

– Jag anser att de här resultaten visar att det behövs mer forskning kring hur en vacker miljö kan lindra smärta.