”Rädslan att dö av cigaretterna fanns”

XX – storrökaren som fimpade och började plugga till hälsocoach

Foto: Foto: TOMAS MAGNUSSON
Lukt- och smaksinnet är på topp sedan storrökaren Martina Krebbs fimpade för gott för ett år sedan.
HÄLSA

Humörsvängningar, slö och trött och bytts ut mot pigg, alert, nyfiken, bättre smak- och luktsinne. Rökbegäret är nu borta och i stället kan hon titulera sig som blivande hälsocoach.

– Jag behöver inte längre en cigg och en kopp kaffe för att känna att jag lever, säger Martina.

Rökte i åtta år

Efter åtta år som rökare var det nu lite mindre än ett år sedan som Martina slutade att röka. Under den tiden fick hon nästan i sig ett paket om dagen. Och det blev inte lättare av att hon arbetade heltid i en tobaksaffär.

Trots att det var riktigt tufft i början är det verkligen ingenting hon har ångrat.

– Den första veckan som rökfri var fruktansvärd. Det gör jag aldrig igen. Det var verkligen hemskt. Jag var arg, glad och ledsen om vartannat. Det kröp i armarna, jag hade en brinnande känsla bakom ögonen och jag hade konstant ont i huvudet.

Rädd att bli sjuk

Tanken att sluta har funnits där länge, men aldrig blivit av. Men hon började på flera håll uppmärksamma hur bra folk som inte rökte mådde.

– Rädslan för att bli långtidssjuk eller till och med dö av cigaretterna fanns. Så en dag bestämde jag mig bara.

Från att ha varit storrökare och aldrig någonsin har tränat förut har hon nu börjat plugga till hälsocoach. Hon tränar regelbundet och mår bättre än någonsin och jobbar till och med extra som funktionär på Friskis&Svettis.