Forskare: Fruktsocker gör oss feta riktigt fort

HÄLSA

Etiketter som ”utan tillsatt socker” lockar oss att köpa lightprodukter.

I stället används en speciell sorts fruktsocker som gör oss feta – snabbt.

Fusket kartläggs nu av livsmedelsverket.

Svenska Dagbladet berättar i dag att amerikanska forskare för första gången studerat exakt vad som händer med kroppen då man dricker olika sockerlösningar.

Fettlagringen ökar

Resultatet visar att fruktos omvandlas till kroppsfett och att det går extremt snabbt. Friska försökspersoner har fått dricka olika fruktosblandningar. Mätningarna visade att de som drack en blandning med en högre koncentration fruktos ökade sin fettinlagring väsentligt.

Fruktostillsatser kan finnas i bland annat läsk, saft, lightprodukter, juice, yoghurt, glass, bullar, dressing, godis och fruktkonserver.

Produkterna kartläggs

– Budskapet från den här studien är kraftfullt eftersom kroppsfettet mättes omedelbart efter att de söta dryckerna konsumerats, säger forskningsledaren Elisabet Parks vid universitetet i Texas till SvD.

Livsmedelsverket i Sverige kartlägger nu de produkter som märks med ”inget tillsatt socker” och i stället innehåller fruktsocker.

– Fruktos finns naturligt i frukt och honung, säger dietist Josefine Jonasson.

– Men det är små mängder, och man får en massa nyttigt på köpet – vätska, vitaminer och fibrer. Tolka inte forskningsresultatet som att det är dåligt att äta frukt.

FAKTA

Produkterna som kan innehålla fruktsocker