Hjärtsjukdomar skördar liv i onödan

"Det finns mycket kvar att lära"

HÄLSA

Fyra av tio svenskar dör i hjärt-kärlsjukdom.

Många av dem skulle kunna räddas.

Det anser en majoritet av dem som jobbar inom vården, enligt en ny rapport.

Den svenska sjukvården skulle kunna rädda ännu fler från att insjukna och från att dö i hjärtsjukdomar. Det tror drygt 93 procent av dem som arbetar med inom vården. Motsvarande siffra bland beslutsfattarna är 97 procent. Det framgår av Hjärtrapporten 2008, som tagits fram av Hjärt-Lungfonden.

Rapporten baseras på intervjuer med drygt 550 personer, varav 251 vårdpersonal, 151 forskare och 152 politiker eller beslutsfattare inom sjukvården.

– Vår undersökning visar att såväl sjukvårdspersonal som politiker och beslutsfattare är övertygade om att fler liv kan räddas. Det måste vi ta på allvar. Det är hög tid att ta krafttag mot vår tids största folksjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fyra av tio

Hjärt-kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som skördar allra flest liv i Sverige. Fyra av tio svenskar dör i hjärt-kärlsjukdom och tusentals går bort i förtid. Förebyggande arbete, mer resurser till vården och mer forskning kan rädda liv och minska handikapp och lidande.

Mer än en miljon svenskar lider av hjärt-kärlsjukdom idag. Risken att drabbas ökar med stigande ålder, men det kan drabba vem som helst. Varje år föds till exempel ungefär tusen barn med hjärtfel.

– Det finns mycket kvar att lära. Därför är det så viktigt att forskningen får fortsätta, säger Anders Waldenström, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.