Ny varning för läkemedel mot ms

HÄLSA

Det europeiska läkemedelsverket varnar för en livshotande biverkning av ms-läkemedlet Tysabri, bland annat sedan en svensk patient har råkat illa ut.

I somras drabbades en svensk ms-patient av en mycket farlig form av hjärnhinneinflammation, progressiv multifokal leukoencefalopati (PML), i samband med långtidsmedicinering med Tysabri. Ungefär samtidigt inträffade ett liknande fall i Tyskland.

Nu går den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea ut med en varning. Myndighetens expertkommitté vill att produktinformationen för läkemedlet skärps så att patienter och läkare blir medvetna om risken för PML – som är mycket låg men å andra sidan är biverkningen livshotande.

Tidigare har Tysabri kopplats till en ökad risk för leverskador. Ändå bedömer expertkommittén att fördelarna med medicinen trots allt är större än nackdelarna.

Den svenske patienten vårdas på Danderyds sjukhus.

– Patienten är nu stabil och han kommer att överleva, säger Hans Lindå, neurolog och ansvarig för behandlingen av mannen, till Dagens Medicin.

Emea påpekar i ett pressmeddelande att symtomen av PML ofta liknar dem vid en ms-attack.

Tysabri är ett relativt nytt läkemedel som sätts in när andra ms-mediciner inte hjälper eller när sjukdomsförloppet är snabbt. Det ges på sjukhus i form av infusionsvätska.

TT