Hjälp, det snurrar

Var femte svensk lider av yrsel – så kan du bli botad på några minuter

Foto: COLUORBOX
HÄLSA

Väggarna snurrar, marken gungar, det svartnar för ögonen.

Var femte svensk lider av yrsel.

Men det går att bli botad – i bästa fall på bara några minuter.

Foto: COLOURBOX

Yrsel är en av de vanligaste orsakerna till att svensken söker vård.

Det kan låta som ett banalt problem – men för den drabbade kan det innebära att man inte kan jobba heltid eller att man inte vågar gå ut och träffa vänner, av rädsla för att ramla omkull.

Det som händer vid yrsel är helt enkelt att verkligheten och kartan inte stämmer överens.

Ingen sjukdom

– Bilden vi har av vår position stämmer inte med information som vi får genom våra sinnen. Det blir en mismatch, förklarar Tatjana Tomanovic, specialistläkare i hörsel– och balansrubbningar på Karolinska sjukhusets yrselmottagning.

Yrsel i sig är ingen sjukdom, utan ett symtom på att något är fel. Och det behöver inte vara balansorganen i örat som är i olag:

– Yrsel beror inte bara på örats funktion – det beror också på hur vi känner av omgivningen med vår kropp. Det involverar känseln, musklerna, ögonen – de här systemen jobbar ihop för att vi ska ha god balans, berättar Tatjana Tomanovic.

För att alla system ska kunna fungera, och samarbeta, måste dessutom nervsystemet och blodförsörjningen fungera. Det innebär att det finns många ställen att leta på för den som vill ta reda på orsaken till yrseln. Och för att leta i rätt riktning behöver läkaren veta hur yrseln känns – något som för många är svårt att förklara, samtidigt som det inte går att mäta eller registrera med något instrument. Bara ”jag känner mig yr” räcker inte.

– Yrsel kan betyda olika saker för olika människor. Vi har rotatorisk yrsel, där man upplever att rummet snurrar. Och nautisk yrsel, där många beskriver det som att marken gungar. Det kan även finnas andra yrselupplevelser – man kan känna sig i obalans, ha svårt att hålla balansen, dras åt sidan, gå på skumgummi, gå på en myr, trampa luft... Vi som jobbar med yrsel känner igen beskrivningarna, och kan ledas i rätt riktning av dem.

Kan vara obehagligt

Yrsel kan kännas mycket obehagligt – men beror för det mesta inte på något farligt. Men det finns förstås enstaka undantag.

– Ja, det kan vara en tumör på hörselnerven. Men det första symtomet är normalt öronsus och hörselnedsättning. Man kan också märka balanssvårigheter – men de kommer smygande, det handlar aldrig om yrselattacker.

Tatjana Tomanovic själv är specialist på öronyrsel, och det vanligaste besväret hon stöter på är kristallsjuka, eller godartad lägesyrsel som det egentligen heter. Då har en av de pyttesmå kristallerna, som alla har i öronen för att känna av rörelse och gravitation, lossnat och hamnat på fel ställe i innerörats vätskerum. Den drabbade blir yr i vissa positioner – framför allt på väg ner till liggande ställning, eller på väg upp igen.

– Det är ganska lätt att behandla. Man vrider huvudet, eller hela kroppen, från ena till andra sidan med en speciell manöver. Då kan man få de lösa kristallerna att transporteras bort och lösas upp. Det är ganska effektivt – mellan 70 och 95 procent av patienterna blir bra efter första behandlingstillfället.

Metoden har bara funnits i 15 år, och det har tagit sin tid för kunskapen att spridas. Just nu pågår ett utbildningsarbete där inte bara specialister utan även allmänläkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster ska kunna utföra behandlingen.

– Det tar bara några minuter. Många upplever det som mirakulöst.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM