”Jag blev för smal för min sambo”

40 kilo lättare fick Linda tillbaka sitt självförtroende – men det blev slutet för relationen med sambon

1 av 3
HÄLSA

Linda Persson gick ner över 40 kilo på 10 månader.

Självkänslan var på topp.

Då fick hon styrkan att bryta upp med sambon.

Linda Persson, 24, från Svalöv i Skåne träffade Marcus när hon var 14 år. Först var de kompisar, men så småningom utvecklades relationen till kärlek.

När Linda var 18 år blev hon gravid med dottern Miranda, i dag fem år.

Då var Linda normalviktig. Men under graviditeten la hon på sig massor med extrakilon.

– Jag åt för två och gick upp över 30 kilo, berättar hon.

Runt tio kilo försvann i och med förlossningen, men resten stannade envist kvar.

När dottern var tre år blev Linda gravid igen. Även den här gången gick hon upp rejält, drygt 20 kilo. Kilon som stannade kvar efter förlossningen.

Ville inte gå ut

Linda vägde 115 kilo och orkade knappt röra sig.

– Det var hemskt! Jag kunde bara leka en liten stund med barnen innan jag kände mig helt slut. Och när den lille skrek orkade jag knappt resa mig upp. Helst ville jag inte gå ut alls, säger hon.

Linda berättar att hennes personlighet förändrades när hon var överviktig.

– Jag mådde dåligt invändigt. Innan jag blev tjock var jag en öppen, glad och ärlig person. Övervikten gjorde att jag inte vågade leva ut min personlighet.

Linda satte skygglappar för ögonen och såg inte att relationen med sambon inte var bra.

– Jag nöjde mig med det jag hade. Med min situation, mitt förhållande. Jag tänkte ”tur att någon vill ha mig, trots att jag är så tjock”.

Satte alltid andra först

Den dåliga självkänslan gjorde att Linda alltid bet ihop och undvek att säga vad hon egentligen tyckte i relationen.

– Och så satte jag alltid andra före mig själv och tänkte att det viktiga var att de skulle ha det bra. Om min sambo till exempel inte hade lust att gå på fest så stannade jag också hemma.

Det var önskan att bli en aktiv mamma som till sist gjorde att Linda fick nog av sin stora övervikt. Hon gick med i Viktväktarna och lärde sig att äta rätt och balanserat. På 10 månader lyckades hon gå ner 41 kilo. Träna behövde hon inte. Det räckte med att leka och fara runt efter barnen.

I takt med att kroppshyddan minskade ökade också Lindas självförtroende.

– När jag hade gått ner alla kilon blev jag starkare, jag vågade säga ifrån i min relation och jag blev mer social.

Gick till slut skilda vägar

Men medan Lindas självförtroende blev bättre, blev sambons sämre.

– Jag blev ju mer attraktiv för andra och det kändes inte så kul för honom. Jag fick tillbaka den uppmärksamhet jag brukade få innan jag var överviktig. I och med att övervikten försvann förvandlades jag till ”gamla Linda” igen, både invändigt och utvändigt.

Motstridigheterna ökade i relationen. Paret kämpade på i ett år innan de bestämde sig för att separera. I dag är de vänner.

– Jag tror att det är vanligt att det blir så här i relationer där den ena går ner mycket i vikt. Många vill gå ner för att de mår dåligt. När de gör det mår de bättre och om det då funnits en fnurra på tråden i förhållandet får de modet att bryta upp, säger Linda.